История България до Втората световна война Дарител гради училище и гара

balgari.bg

Дарител гради училище и гара

Андон Виячев, обезсмъртен от Владимир Димитров - Майстора, е роден в с. Шишковци, Кюстендилско, на 2 ноември 1868 г.
Учителства в родното си село няколко години, работи и като контрольор по десятъка и писар в общината. Избран е за народен представител е в 11-ото обикновено народно събрание.
Когато се отдава на обощапството, оказва голямо влияние върху модернизирането на отрасъла, пръв засажда нови сортове ябълки, лози и др.
През 1934 г. прави дарение от 2 млн. лв. за родното си село. С този капитал трябва да се образува фонд на неговото и на съпругата му име - "Андон и Стойна Виячеви".
По волята му дарението трябва да "съдейства за културно-просветното развитие на селото, неговия стопански напредък и бедните жители".
Част от приходите през 1935 г. са предназначени за построяване на гара със склад и жп линия в Шишковци, друга част - за вдигане на училищна сграда.
От 1935 г. средствата на фонда се оставят за капитализиране, докато нараснат на 5 млн. От този момент нататък по волята на дарителя приходите трябва да се използват за издръжка на общината, за купуване на лекарства и медикаменти за болни и бедни хора, за брашно, което да се раздава на бедни семейства, за укрепване на бреговете на Струма, за водоснабдяване и канализация, за павиране на улиците.
За благотворителната си дейност Андон Виячев е награден с почетен знак "За насърчаване към човеколюбие" ІІІ степен.
Умира в родното си село на 17 януари 1944 г.
Известната картина "Семейство" на Майстора (на снимката) е запечатала ликовете на Андон и Стойна, позирали на големия художник.

Източник: www.vesti.bg
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google