История България до Втората световна война Икономист начело на опустошена България

balgari.bg

Икономист начело на опустошена България

Александър Цанков е роден в Оряхово на 29 юни 1879 г.
Завършва гимназия в Русе, учи право в Софийския университет и икономика в Мюнхен, Вроцлав и Берлин (1904-1907 г.).
През този период Цанков членува в Българската работническа социалдемократическа партия, но през 1907 г. я напуска. След завръщането си в България е чиновник в Българската народна банка и в Министерството на търговията и земеделието. От 1911 до 1923 г. преподава икономика в Софийския университет.
По време на Първата световна война работи в Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост.
Смята за необходима засилената държавна намеса в икономиката и определя привържениците на довоенната свобода на пазара като "идеолози на отживелите вече времето си стопански системи". Цанков се обявява за създаване на "върховен стопански комитет", който да изготвя стопански планове, и за национализация на определени икономически сфери. Според него "социализмът трябва да стане по необходимост малко буржоазен, а буржоазията малко социалистическа".
През 1921 г. Александър Цанков е сред основателите на Народния сговор. Участва в подготовката на Деветоюнския преврат през 1923 г. и след него оглавява коалиционното правителството и Демократическия сговор. При неговото управление избухват Юнското и Септемврийското въстание от 1923 г. 
В опита си да се справи с "болшевистко-комунистическата опасност", през януари 1924 г. правителството на Цанков прокарва Закон за защита на държавата, с който се обявяват за незаконни всички организации, които си поставят за цел насилствено вземане на властта. През април същата година с решение на Върховния касационен съд са разтурени БКП и свързаните с нея Партия на труда, Общ работнически синдикален съюз и Български комунистически младежки съюз.
Атентатът в църквата "Света Неделя" в Софи от 1925-а е е последван от репресивни мерки от страна на правителството, включващи убийства без съд и присъда на комунисти и други политически опоненти. На терора с терор отговарят анархисти, комунисти, леви земеделци.
Извършен е и опит за покушение срещу цар Борис III в прохода Арабаконак. 
Във външнополитически план правителството на Цанков е в изолация. Югославската армия се съсредоточава на границата с България, Югославия дава убежище на бягащите от репресиите комунисти и земеделци. Лондонски и парижки банки отказват да дадат заем за стабилизиране на изтощената от войната България. Близки връзки Цанков демонстрира единствено с режима на Мусолини в Италия.
Разпадът на коалицията, водена от Цанков, започва още след Септемврийското въстание - тогава я напускат привържениците на Малинов и БРСДП (ш. с.). Под натиска на масовото вътрешно недоволство и международното обществено мнение през 1926 г. Александър Цанков е отстранен от премиерския пост. Остава председател на парламента до 1930 г., а до края на управлението на Демократическия сговор - министър на просветата. През 1932 г. се отделя от Демократическия сговор и основава Народно социално движение, което е забранено, заедно с останалите политически партии, през 1934 г.
След съставянето на правителството на Константин Муравиев на 2 септември 1944 г. Цанков емигрира заедно със семейството си. Установявате се във Виена, където на 16 септември той формира антикомунистическото Българско национално правителство в изгнание, подкрепяно от Германия.
През 1949 г. Александър Цанков е принуден да напусне Австрия и заминава за Буенос Айрес, където остава до края на живота си.
Умира на 80-годишна възраст на 27 юли 1959-а.

 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google