История България до Втората световна война Наследник на лясковски род покорява морето

balgari.bg

Наследник на лясковски род покорява морето

Борис Стателов се ражда на 21 август 1886 г. в Солун. Наследник е на известен лясковски род, а жизненият му път започва именно в Солун, защото по това време баща му е директор, а майка му - учителка, в Солунската гимназия.
През 1905 г. Стателов завършва Военното училище в София.
След като преминава и през курсовете за морски офицери във флота, мичман І ранг Борис Стателов е изпратен на околосветско плаване с руския кораб "Рюрик". Годината е 1908 г. Продължава обучението си в Минния офицерски клас в Кронщад (Русия) през 1910-1911 г. По време на Балканската война на Стателов са вазложени най-отговорните задачи - по противодесантното наблюдение в Шаркьой, минните заграждения в Родоския залив на Егейско море и в Мраморно море, ръководи подривната команда от Дунавската флотилия в Одринската операция.
Командир е на импровизирания торпедоносец "Марица", подготвен да атакува турския броненосец "Тургут рейс" на 31 март 1913 г.
През Първата световна война като командир на торпедоносеца "Храбри" съвместно с "Шумни" участва в бойното стълкновение с руската ескадра във Варненския залив на 14 октомври 1915 г.
На 22 януари 1917 г. под негово ръководство на Дунав и поставено първото българско речно минно заграждение - на 2 км източно от Тулча.
През 1918-а капитан-лейтенант Стателов е назначен за официален български представител в Морската навигационна техническа комисия между съюзниците от Централните сили за Черно море и р. Дунав (НАТЕКО). Преди да бъде изпратен там, повече от година той изпълнява длъжността началник-щаб на Черноморската част на флота.
От 11 септември 1918 г. е командир на учебния крайцер "Надежда". Година по-късно започва да преподава навигация и лоция пред курс за подготовка на строеви офицери.
През 1921 г. поема командването на Дунавската търговско-полицейска служба - наследник на Дунавската флотилия след Ньойския договор (1919 г.), и полага големи усилия за опазването на малкия корабен парк и бреговата инфраструктура, а по-късно поема командването на Морската полицейска служба - наследник на Черноморския флот.
През 1926 г. е произведен в капитан І ранг и става началник на Морската учебна част, която включва в състава си Морското училище и Морските специални школи.
Капитан Стателов е автор на един от първите учебници в дисциплината корабоводене в Морското училище - "Типове мореходни изчисления". В тази книга са събрани лекциите, четени от Стателов пред слушателите в Морския офицерски курс през 1924 г. Всяка страница е писана на ръка - с калиграфски почерк, а след това ръкописът е издаден литографски.
През 1927 г. излиза "Морско международно право" - учебно пособие за слушателите във Висшия корабоначалнически курс. Пак за тях е предназначен и трудът му "Лекции по военноморска география". Автор е на труда "Съвременно състояние и тактика на минното дело" (кн. 3 на сп. "Морски преглед", 1930 г.).
Капитан Стателов продължава преподавателската си дейност в Морското училище по корабоводителските дисциплини "Морезнание" и "Мореплаване" и след 1932 г.
На 27 януари 1933 г. капитан І ранг Борис Стателов завършва работата си по "Правилник за разрушителната служба във Флота" и представя за утвърждаване "Проектоправилник за заградителната служба" в две части.
След пенсионирането си през 1933-та капитан Стателов плава в търговския флот като капитан на кораба "Сердика".
След 1944 г. е изселен в ловешкото село Слатина. Умира на 22 октомври 1959 г.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google