История България до Втората световна война Най-богатият за всички времена градил църкви и училища

balgari.bg

Най-богатият за всички времена градил църкви и училища

Хаджи Ненчо Палавеев е един от най-големите български дарители. Още приживе го наричат Благодетеля.
Роден е през 1859 година в Копривщица. Баща му Дончо Палавеев е търговец и предприемач, който открива свои офиси в Александрия. Още малолетен, Ненчо бива изпратен в Цариград да учи за абаджия, занаят, който овладява до съвършенство.
Изкуството на търговията учи при при баща си в Египет. Инициативността, усетът, смелостта на младия бизнесмен (казано на съвременен език) му носят шеметен успех.
На 25-годишна възраст Ненчо Палавеев вече е известен и уважаван търговец, има кантори в Кайро и Александрия. Дружеството му поддържа търговски връзки с Англия, отваря магазин за английски стоки. С всяка страна започва подходящия алъш-вериш - в Сирия търгува с килими, в Русия с кехлибари, в Ерусалим с икони. Внася индиго от Индия, което продава в Европа. На огромни площи, купени от него, се засаждат портокалови дръвчета. Участва с акции в строежа на Суецкия канал. Говори английски, немски, руски, арабски, езиците на балканските ни съседи.
Внезапно, след като е натрупал несметно богатство и си е построил огромна къща в Кайро, Хаджи Ненчо Палавеев се връща в родното балканско градче. Годината е 1925 г.
Чорбаджи Ненчо вече е дарил средства за построяването на читалище, параклис на гробищата, свещоливница при църквата "Успение Богородично" - още в началото на кариерата си. По-късно, през 1907 година, възстановява сградата на началното училище, 1000 английски лири дарява за изграждане на мавзолея костница на героите от Априлското въстание и за църквата "Свети Никола". За поддържането на гимназията Палавеев сам плаща оборудването и заплатите на учителите, а дарените средства се равняват на 47 килограма злато.
На 24 септември 1933 година Ненчо Палавеев прави завещанието си, в което пише: "Съгласно законите на любимото ми Отечество - България, установявам за мой универсален заветник родния ми град Копривщица".
Добрините, които богатството на хаджи Ненчо Палавеев правят на копривщенци, са епохални, новаторски, вечни.
С дарението му се изгражда водоснабдителната мрежа на града, залесява се един връх с иглолистни дървета, издигат се паметниците на Найден Геров, Георги Бенковски и Любен Каравелов, подвързват се книги, закупуват се места, строи се пансион към гимназията. 
Благодетеля основава благотворителна фондация, работила до 1980-а, когато парите свършват.
Приживе Ненчо Палавеев помага не само на родния си град, пари получават и Пирдоп, Златица, Стрелча.
На 18 септември 1936 година Ненчо Палавеев умира. Не се женил и няма деца, но направеното добро блести в историята ни с неземна красота.

Източници: www.koprivshtitza.com и www.monitor.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google