balgari.bg

Героят от Родопите

Освободителят на Кърджали Васил Делов е роден на 25 декември 1861 г. в Котел. Баща му е родственик на Георги Раковски, а майка му - сестра на Гаврил Кръстевич.
Начално образование Васил получава в родния си град, след което завършва Априловската гимназия в Габрово.
По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878) Делов е в град Тулча. Тук се подготвя за следване в Русия при Сава Доброплодни. Овладява френски, немски и руски език. Секретар е на Тулчанското общинско управление (1878).
През 1879 г. завършва първия випуск Военното училище в София. Действителна военна служба започва във 20-а пеша Варненска дружина. Издава книгата "Редовите войници в пехотата" - първото ръководство за обучение в Българската армия. Следват "Ръководство за подофицери при изучаване на разсипния строй", "Окопи за пехота с рисунки", "Ръководство за офицери при обучението по фехтовка", "Таблица за бой с нож с рисунки", "За дисциплинарните наказания и гимнастиката".
По време на Сръбско-българската война от 1885-а Васил Делов е командир на 2-ра дружина от 8-и пехотен Приморски полк. Отличава се в боевете при Пирот, Нешков връх, Цариброд и Драгоман.
След войната командва 22-и пехотен Тракийски полк (1892), 9-и пехотен Пловдивски полк (1893), 3-и пехотен Бдински полк. Командир на 2-ра бригада на 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1901-1912).
През годините на Балканската война Васил Делов оглавява Хасковския отряд. В битката при Кърджали изтласква турците на юг от Арда и осигурява тила на 2-ра Българска армия при Одрин. След това е назначен за началник на 11-а пехотна Сборна дивизия. През март 1913-а, като началник на Южния отдел на Източния сектор, участва в обсадата и щурма на Одринската крепост.
През Междусъюзническата война командва 11-а Пехотна дивизия.
По време на Първата световна война е генерал за поръчки в Министерството на войната и началник на Втора дивизионна област (1918). Излиза в оставка през 1919 г. и се установява със семейството си в Пловдив.
Васил Делов е носител на ордените "За храброст" III и IV степен, 2-ри клас, "Свети Александър" III степен с мечове, IV и V степен, "За военна заслуга" III и IV степен и "За заслуга".
Генерал-майор Васил Делов умира на 16 ноември 1938 година.
Автор на изследването "Генерал Делов и действията на Хасковския отряд по време на Балканската война (1912-1913 г.)" е историкът Василка Ташкова.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google