История България до Втората световна война Учител от Сухиндол е патриархът на пчеларството

balgari.bg

Учител от Сухиндол е патриархът на пчеларството

Марко Вачков е роден на 11 ноември 1866 г. в Сухиндол. Завършва с отличие основното си образование, учи две години в Априловската гимназия, но поради липса на средства е принуден да я напусне.
През 1882 г. Вачков започва работа в общината в родното си село, а скоро след това - едва 16-годишен, става учител в близкото село Върбовка. През 1884 г. завършва педагогически курсове в Свищов. По време на Сръбско-българската война от 1885 г. участва като доброволец в сраженията при Драгоман и Пирот. След войната става учител в Сухиндол и работи на това поприще 25 години.
През 1896 г. Марко Вачков посещава организирания от Министерството на просвещението в Образцов чифлик край Русе "Първи курс по училищни градини". Тук получава първите системни знания по модерно пчеларство от немеца Карл Бец. През есента на същата година Вачков организира посещение на сухиндолските учители при колегите си в съседните селища - Димча, Върбовка, Павликени, Бяла черква и Михалци. В Михалци Марко Вачков и колегите му са силно впечатлени от постиженията в пчелина на учителя Недялко Дафинов.
Тогава у Вачков се оформя идеята да се заеме с внедряване на модерното пчеларство у нас.
За сравнително кратко време създава в двора си пчелин от около сто кошера. Въз основа на наблюденията върху влиянието на различни фактори за развитието на пчелните семейства Вачков прави много от своите практически и теоретически изводи, които споделя с пчеларската общественост у нас и в чужбина.
Първите си статии за пчеларското изкуство публикува в сп."Орало" през 1898 и 1899 г.
По негова инициатива от 19 до 21 август 1899 г. в София се провежда Първият пчеларски конгрес. Марко Вачков е избран за член на Управителния комитет. Две години по-късно започва и издаването на сп. "Пчела", в чийто редакционен комитет Вачков също участва. За четвърт век списанието публикува 171 негови статии с полезни съвети за отглеждането на медоносната пчела.
През първите две десетилетия на двайсети век Марко Вачков е най-популярният автор, преводач и издател на пчеларска литература у нас. Превежда, допълва и отпечатва ръководството на Т. Цеселски "Ползата от пчелите", издава поредица "Пчеларска библиотека", от която излизат 12 книжки, и книгата "Ново пчеларство", преведена и издадена и в Турция.
Между 1902 до 1908 г. той ръководи над 40 курса за пчелари в цялата страна, участва и в уреждането на пчеларски изложби у нас и в чужбина. Неговите експонати печелят 18 дипломи и медали.
Още като курсист в Образцов чифлик Вачков прегръща идеите на кооперативното дело. През 1909 г. по негова инициатива в Сухиндол се поставят основите на първата на Балканите лозаро-винарска кооперация "Гъмза". Пак по идея на Вачков през 1915 г. 13 души поставят началото на пчеларска кооперация "Нектар".
Марко Вачков умира на 25 май 1936 г. в Сухиндол.
Завещава 50 000 лв. от "Посмъртния фонд" и 3000 лв. застраховка от чиновническото застрахователно дружество на училищата и читалището в родния Сухиндол. Волята му е със средствата да се създадат Фонд "Марко и Виша Вачкови" за бедни деца при училищата, "Издателски фонд" при читалището, Фонд "Музика", Фонд "Боян М. Вачков" с цел, определена от учителството.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google