balgari.bg

Крехка съпротива

Революционерката Мария Бунева родена през 1901 година в Тетово.
Тя е третото от шестте деца в българското екзархийско семейство на Никола (Нико) Бунев и Ана. По майчина линия Мара е внучка на Зако - човек, за който още се разправят легенди в града под Шар как едва ли не сам построил по турско време православен храм в града. Бащата й Никола Бунев е другар на бележития публицист Матей Геров и на д-р Никола Герасимов и е кмет на Тетово в периода 1915-1918 година.
Между 1915-1917 г. Мара Бунева учи в скопската стопанска гимназия. Висше образование получава в Софийския университет, след което се жени за офицера от българската армия Иван Хранков. Брат й Борис Бунев я привлича в редовете на ВМРО и тя започва да изпълнява поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с конспиративни задачи.
Именно Мара Бунева е избрана за изпълнителка на смъртната присъда на юриста на Скопска област Велимир Прелич. По негова заповед през 1927 година дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, подсъдими по т. нар. Студентско дело, са подложени на жестоки изтезания заради българското им самосъзнание.
На 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва Велимир Прелич в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар, след което се прострелва в гърдите. Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: "Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си."
Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари, от раните си.
Атентатът привлича вниманието на европейската общественост към съдбата на българите под сръбска и гръцка власт.
След освобождението на Вардарска Македония през пролетта на 1941 година на мястото на самоубийството на Мара Бунева е поставена паметна плоча.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google