История България до Втората световна война Главата на Крушевската република

balgari.bg

Главата на Крушевската република

Никола Карев - революционер, участник в Илинденско-преображенското въстание и ръководител на Крушевската република, е роден в Крушево (днес в Македония) на 23 ноември 1877-а.
Четвърто дете е в бедно въглищарско семейство. Един от братята му - Георги Карев, по-късно е кмет на града. И друг от братята му е известен - Петър, също деец на ВМОРО.
16-годишен, Никола е принуден да прекъсне обучението си и през 1893 година идва в София, където работи като зидар, а по-късно - като столар. През 1896 година става член на БРСДП и се присъединява към създадената от Васил Главинов Македоно-одринска социалдемократическа група.
В Крушево се връща през 1899 година и се заема да довърши образованието си. През 1900 година завършва българската класическа гимназия в Битоля. Става член на Битолския революционен окръжен комитет. От 1900 до 1903 година учителства в българските училища в село Горно Дивяци и в родното си Крушево. За известно време застава начело на чета. На Смилевския конгрес (1903), на който се утвърждава планът на предстоящото Илинденско-преображенско въстание, Карев е поставен за ръководител на Крушевското горско началство.
В разгара на въстанието оглавява Крушевската република през 10-те дни на съществуването й - от 3 до 13 август 1903 г. Крушевската република е най-големият успех на въстанието. Провъзгласена е в семейната къща на Наум и Георги Томалевски, в която днес се помещава Музеят на Илинденското въстание и Крушевската република. Организацията на управлението в града е повлияна от социалистическите възгледи на част от ръководството, членуващо в така наречената Македоно-одринска социалдемократическа група на БРСДП.
Години по-късно Никола Киров приписва на своя литературен герой Никола Карев авторството на Крушевския манифест.
След потушаването на въстанието Карев успява да се прехвърли в България.
На 16 март 1905 година четите на Никола Карев и Петър Ацев преминават през Кюстендилския пункт на ВМОРО, придружени от трима влашки терористи. Скоро след това четата на Карев е открита от турски аскер, войводата пада убит край кратовското село Райчани, днес в Македония, на 27 април 1905 г.
Никола Карев е една от най-популярните фигури на националноосвободителното движение на българите в Македония. Днес костите му лежат в паметника "Македониум" над град Крушево, издигнат в памет на загиналите в Илинденско-преображенското въстание. Там те се пренесени на 11 април 1990 г. 

Още за войводата - на www.sitebulgarizaedno.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google