balgari.bg

Добрия папа

"Българският папа" - Йоан XXIII, бе канонизиран за светец на 27 април 2014 г.
Анджело Джузепе Ронкали е роден на 25 октомври 1881 г. в бедно семейство в Сото ил Монте.
На папския престол сяда като Йоан XXIII на 9 октомври 1958 г. 
Добрият папа, както го наричат, е нунций на Ватикана в България в периода 1925-1934 г.
Монсеньор Ронкали оставя трайна диря в нашата история.
Деветте години, които прекарва в България, той посвещава на благотворителност.
Пристига у нас 9 дни след атентата в църквата "Света Неделя" и веднага посещава пострадали от варварския акт. През април 1928 г., когато мощно земетресение срива Чирпанско, монсеньор Ронкали организира голяма благотворителна кампания и обикаля най-засегнатите места заедно с цар Борис Трети и с представители на благотворителни организации.
По време на неговото пребиваване в България е създадена организацията "Македонска католическа лига", която разгръща пропаганда на българския характер на Македония.
Благодарение на Анджело Ронкали и на новия дух на епохата православният Борис и католичката Йоана Савойска се венчават с католически и православен обред и нито една от двете църкви не възразява срещу това дублиране. Годината е 1930-а.
Като апостолически делегат в Цариград оказва съдействие и помага на евреи бежанци от цяла Европа да минат през Цариград по море или суша.
След Втората световна война архиепископ Ронкали е назначен за посланик на Ватикана в Париж. Българското правителство търси подкрепата на Ватикана за защита на българската национална кауза, а бъдещият папа лично преговаря с френското правителство и с представителите на Великите сили.
Вдъхновен от досега си с православието, папа Йоан XXIII прави първата голяма крачка за сближаването на Римокатолическата и Източноправославната църква. Именно той свиква през 1961 година Втория ватикански вселенски събор, където има представител и на Българската православна църква.
Българският папа умира в Рим на 3 юни 1963 г. на 81-годишна възраст.
Частица от мощите му е донесена у нас лично от папа Йоан Павел Втори.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google