История България до Втората световна война Пионерът на здравното дело

balgari.bg

Пионерът на здравното дело

Петър Петров Ораховац е един от организаторите на здравното дело в България.
Роден е на 30 януари 1857 г. в Орехово, Черна гора.
Учи право в Русия, но през 1875 г. прекъсва обучението си и се включва във въстанието в Босна и в Сръбско-турската война.
След войната се завръща в Русия и завършва медицина в Москва.
Установява се в България през 1884 г.
Работи като околийски лекар в Кула, Ловеч, Видин, а по-късно – като окръжен лекар в Ловеч и София. През 1898 г. е назначен за директор на Софийската общинска санитарна служба, а през 1901-1902 г. – за директор на Държавна санитарна инспекция. По-късно преминава на свободна практика.
Петър Ораховац е сред създателите и ръководителите на Български лекарски съюз. През 1909-1910 г. е избран за член и председател на Върховния медицински съвет.
От 1895 г. ръководи първото училище за милосърдни сестри в България, а през 1900 г. става първият управител на болница "Червен кръст" - предшественика на "Пирогов".
По време на управлението на д-р Ораховац започва използването на първите линейки за бърза помощ.
От 1910 до 1914 г. Петър Ораховац е народен представител, като първите няколко месеца е бил председател на 14-ото НС.
Като общественик полага много грижи за развитието на здравеопазването в България.
Автор е на законопроект (1901 г.) за народното здраве, който предвижда разширяване на участъковия принцип и подобряване на санитарния надзор, както и на проект за изменение на Закона за опазване на общественото здраве (1903 г.).
По негово настояване е гласувано увеличение на санитарния бюджет с 25 на сто и отпускане на кредит за построяване на 35 нови болници.
Ораховац изработва правилник за работа на болничните колегиуми и въвежда двустепенното обслужване на болните в стационарите.
Д-р Ораховац участва в редактирането на списанията "Медицина", "Български лекар" и "Медицински напредък". Негови книги, посветени на санитарното дело, са "Санитарната организация и санитарното състояние на София", "Поглед върху нашите санитарни наредби", "Санитарната служба в София през войните 1912-1913" и др.
Умира на 6 май 1922 в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google