balgari.bg

Политик и творец

altЦанко Церковски (Цанко Генов Бакалов) е роден през 1869 г. в Бяла черква, Търновско.
Учи в родното си село, а след това в гимназията в Търново и в Педагогическото училище в Казанлък. Завършва педагогическо училище в Силистра през 1891-ва, след което е учител в Бей бунар (1892), Полски Тръмбеш (1892–1894), Мусина (1894–1896) и Батак (1896–1897).
След 1897 г. Цанко Церковски живее в Бяла черква и се занимава със земеделие, журналистическа дейност и с пропагандиране на социализма. През 1898 година става член на Българската работническа социалдемократическа партия и сътрудничи на нейното списание "Ново време".
На 20 септември 1899-а в "Селски вестник" излиза неговото "Възвание към българските земеделци".
Церковски е сред инициаторите за създаването на БЗНС и един от първите му лидери. Издава списание "Селска пробуда" (1903–1905), редактира вестник "Земеделско знаме" и списание "Земеделска мисъл".
Избиран е за народен представител в осем парламента.

През октомври 1918-а Церковски се включва като представител на БЗНС в коалиционното правителство на Александър Малинов, което си поставя за цел да изведе България от Първата световна война. Участва и в правителствата на Теодор Теодоров (1918-1919) и Александър Стамболийски (1919-1923).
След Деветоюнския преврат през 1923-та е арестуван и изпратен в затвора. Освободен е на 5 януари 1925 г. и се включва в ръководството на БЗНС, но малко по-късно е отстранен от по-умерените кръгове в съюза. След атентата в столичната катедрала "Света Неделя" през април 1925 година отново е арестуван и макар съдът да го оправдава, той излиза от излиза от затвора с разбито здраве и полусляп и умира няколко седмици по-късно, на 2 май.
Негово стихотворение излиза за пръв път през 1891 година. Като учител в село Мусина издава (съвместно с Г. Недялков) "Евтина библиотека", библиотека "Младеж", "Селски вестник". Сътрудничи със стихове, разкази, сценични игри, статии, памфлети, реплики, пиеси на списанията "Детска почивка", "Ден", "Съвременна младеж", "Българска сбирка", "Мисъл", "Ново време", "Просвета" и др.
Цанко Церковски е автор и на разкази, на три романа, от които най-сполучлив е "Из гънките на сърцето", писан в затвора и издаден едва след смъртат му, на пиесите "Луди млади" и "Под старото небе".
И поезията, и прозата на Церковски черпят теми от живота на българското село, от неговите социални и общочовешки проблеми.

Източници: http://bg.wikipedia.org и http://www.slovo.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google