История България до Втората световна война Той написа манифеста на независимостта

balgari.bg

Той написа манифеста на независимостта

altАлександър Малинов се ражда на 3 май 1867 година в бесарабското село Пандъкли, което се намира на територията на днешна Украйна.
Малинов завършва право в Киев през 1891-ва и пристига в Пловдив, където работи като съдия, прокурор и адвокат. Член на Демократическата партия, той става неин водач след смъртта на Петко Каравелов през 1903-та.
Малинов е начело на правителството на Демократическата партия (1908-1911), при което е обявена независимостта на България (22 септември 1908-а) и са направени измененията в Търновската конституция (1911). Текстът на манифеста, с който Фердинанд провъзгласява независимостта на България, е негово дело.
За цялата си политическа кариера Александър Малинов е бил народен представител в 12 парламента, начело е на 23-тото народно събрание от 1931 до 1934 година и премиер на страната в пет правителства от 1908-а до 1931-ва.
В края на Първата световна война Александър Малинов оглавява две коалиционни правителства (1918), които сключват Солунското примирие и потушават Войнишкото въстание. По време на управлението на Александър Стамболийски е изпратен в затвора (1922) заедно с други опозиционни лидери.
След Деветоюнския преврат Малинов е освободен и се включва в новосъздадения Демократически сговор, но през 1924 година го напуска и преминава в опозиция.
Като водач на Демократическата партия Александър Малинов е сред инициаторите за създаването на коалицията Народен блок, която печели изборите през 1931-ва. Той е за кратко министър-председател, но се оттегля и става председател на парламента.
Александър Малинов е кръстник на княгиня Мария Луиза.
Женен е за Юлия Малинова, двамата имат три дъщери и двама синове - Ана, Вера, Мария, Павел и Александър.
Малинов умира в София на 20 март 1938 година.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google