История България до Втората световна война Премиерът с военна закалка

balgari.bg

Премиерът с военна закалка

altИван Багрянов се ражда на 29 октомври 1891 година в разградското село Воден.
Завършва Военното училище в София и участва в Балканските и Първата световна война като офицер от артилерията. През 1919 г. напуска армията.
През следващите няколко години Багрянов влиза в най-близкото обкръжение на цар Борис III и остава близък с него до края на живота му.
В началото на 20-те години на двайсети век Багрянов учи право в Софийския университет и агрономство в Лайпциг. След завръщането си основава едно от първите научно организирани земеделски стопанства в България - "Махзар паша" край Разград. От 1938 до 1944 г. е председател на Общия съюз на земеделските стопански задруги.
Политическата кариера на Багрянов започва в трудни времена. Той заема поста министър на земеделието и държавните имоти в правителството на Г. Кьосеиванов (14 ноември 1938 - 24 октомври 1939) и в кабинета на Богдан Филов (16 февруари 1940 - 4 февруари 1941). Министър-председател (1 юни - 2 септември 1944) и министър на външните работи и изповеданията (1-12 юни 1944).
Когато през лятото на 1944 г. Багрянов оглавява 60-ото правителство на България, започва преговори за сключване на примирие с Великобритания и САЩ. На 2 септември 1944-та Багрянов се оттегля, за да бъде съставено ново правителство като последен опит за предотвратяване на нападението на Съветския съюз срещу България.
След преврата от 9 септември Багрянов е осъден на смърт от т. нар. Народен съд и екзекутиран на 1 февруари 1945-а.
През 1996 година присъдата е отменена с решение на Върховния съд.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Любопитни факти за личния живот на Багрянов разкрива вестник "Стандарт"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google