История България до Втората световна война Той не позволи да бъде лепнато петно на лицето на България

balgari.bg

Той не позволи да бъде лепнато петно на лицето на България

altДимитър Пешев е роден в Кюстендил на 25 юни (13 юни стар стил) 1894 г.
През 1915 г. започва да учи право в Софийския университет, но прекъсва образованието си, за да участва в Първата световна война. След войната завършва университета и работи като съдия в Пловдив и София, по-късно става като прокурор, а от 1932 г. - адвокат. По това време участва в Управителния съвет на Българския туристически съюз и на основаната през 1934 г. банка "Български кредит".
През 1935 г. Димитър Пешев заема поста министър на правосъдието в първия кабинет на Георги Кьосеиванов (1935-1936 г.). През 1938 г. е избран за подпредседател на XXIV обикновено народно събрание, първото след Деветнайсетомайския преврат. От 1940 г. заема същата длъжност в XXV ОНС.
В началото на март 1943 г. Пешев научава от свои съграждани, че съгласно подписаната тайна спогодба с Германия близо 6 хиляди евреи от старите предели на България ще бъдат депортирани в лагерите на смъртта в Полша.
На 17 март Пешев изпраща остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов. Писмото е подписано от четирийсет и трима народни представители. Заради това на 26 март той е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване.
Въпреки приноса на Пешев в спасяването на нашите сънародници през 1946 г. т. нар. Народен съд го осъжда на 15 години затвор "за фашистка дейност и антисемитизъм". Прекарва в затвора само 13 месеца благодарение на застъпничеството на влиятелни евреи.
Димитър Пешев умира в нищета на 25 февруари 1973 г. в столицата.
Еврейската държава почита делото на Димитър Пешев, като го прави почетен гражданин на Израел. Дърво на негово име расте в Гората на праведниците в Ерусалим.
На 25 януари 2000 г. по инициатива на българската делегация в ПАСЕ в сградата на Съвета на Европа в Страсбург е поставен негов бюст, изработен от известния български скулптор Иван Минеков, а Международната фондация "Раул Валенберг" изсича медал с неговия лик.
През 2000 г. в София е учредена фондация на името на Димитър Пешев. В родния му град - Кюстендил, е открита негова къща музей.
Посмъртно спасителят на хиляди български евреи става носител на най-високото българско отличие - орден "Стара планина".
В своите спомени, издадени през 2004-та, Димитър Пешев пише: "И аз за себе си реших да направя всичко, което е по силите ми, за да да не се извърши това, което се възнамерява и което ще злепостави България пред лицето на света и ще й лепне петно, което тя не заслужава."

От http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google