История България до Втората световна война Българин отлива основите на ООН

balgari.bg

Българин отлива основите на ООН

Никола Димков е роден на 6 декември 1859 година в голямото българско село Горно Броди, Серско. Трето дете е в семейството на видния горнобродчанин Димко Халембаков.
Никола учи в началното училище в родното си село и в гимназията в Пловдив, която завършва с отличие. През 1880 година е изпратен от директора на пловдивската гимназия да учи инжерство във Висшия технически институт в Шалон сюр Марн, близо до Париж. Още като студент има редица патенти, някои от които внедрени. През 1883-та завършва института, и то за три години вместо за обичайните пет.
Установява се в България и работи в Министерството на пътищата и съобщенията. Участва в проекта за свързване на железопътната линия Виена - Истанбул между Вакарел и Белово, където предлага изобретение за предпазване на работниците по влаковите композиции.
След като се премества в Истанбул, става известен с проект за автоматично скачване на параходна композиция. Избран е за съветник на екзарх Йосиф I и участва активно в живота на българската колония в турския град. С финансовата помощ на състудента си от Париж Стоян Данев открива фабрика за производство на подкови. Жени се за Екатерина Трайкова от Скопие.
По време на Първата световна война Никола Димков издава книгата "Звезда на съгласието" (1917), където разработва идеята за създаване на световна организация, която да се занимава с безопасността, научното и културното сътрудничество между народите. Димков предвижда двайсетина върховни бюра към т. нар. Постоянен съвет да се занимават с мирното уреждане на проблемите на разоръжаването, промишлеността и търговията, културата и просветата, малцинствата и религиите и т. н. Проектът е отпечан на френски, немски, турски и гръцки език и чрез посолствата в Истанбул Димков го изпраща на много държавни и правителствени ръководители, включително и на американския президент Томас Уилсън, който по-късно излиза със своите Четиринайсет точки за следвоенна подредба на света и за създаване на Общество на народите.
Димков умира в Истанбул на 30 март 1937 година.

Всичко за миротвореца изобретател прочетете тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google