balgari.bg

Адвокатът бунтар

altКръстьо Пастухов е роден на 27 октомври (15 октомври по стар стил) 1874 година в Севлиево.
През 1895 г. завършва право в СУ, а през 1897-1898 г. специализира в Германия.
След завръщането си у нас Пастухов работи като адвокат във Враца. През 1923 година се мести в София.
Включва се в организирането на Българската работническа социалдемократическа партия, а от 1909-а е член на нейния Централен комитет. Избиран е за народен представител от 1911 до 1927 година. След Солунското примирие е вътрешен министър в кабинета на широка коалиция начело с Теодор Теодоров.
През 1935 година, след Деветнадесетомайския преврат, Пастухов публикува Открито писмо до цар Борис III, призоваващо за възстановяване на Търновската конституция. За това е интерниран е на остров Света Анастасия.
През август 1944-та Пастухов е сред инициаторите на Манифеста на 13-те, съдържащ искания за промяна на външнополитическия курс и възстановяване на конституцията. След Деветосептемврийския преврат отказва да сътрудничи на просъветското правителство и след разцепването на БРСДП (ш. с.) през 1945 влиза в ръководството на опозиционната Българска работническа социалдемократическа партия (обединена). Заради статиите си "Не ме изкушавайте, лицемери" и "Нашата войска", публикувани във в. "Свободен народ", през 1946 година Кръстьо Пастухов e осъден на пет години затвор за "антинародна дейност".
Умира на 25 август 1949 г. в Сливенския затвор.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google