balgari.bg

Пророчески слова

Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов се ражда на 13 май 1844 г. в семейството на богат бегликчия, племенник е на Васил Априлов и близък роднина по майчина линия на Николай Палаузов.
Завършва образованието си в Габрово. Владее отлично френски и турски. Всепризнат познавач на Шериата, Дюстабанов става член на турския съд.
През 1870 година отива в Цариград. Там се сдружава с видния адвокат Христо Арнаудов от Габрово, с когото превеждат Наполеоновия кодекс от турски и гръцки на български език.След смъртта на д-р Никола Н. Априлов през 1872 г. Цанко отново е в османската столица, където в продължение на една година посещава Робърт колеж.
През 1873 г. се връща в Габрово и се посвещава на обществена дейност.
През 1875 г. е избран за член на училищното настоятелство и на Габровския казалийски съд. В самия край на 1875 г. организира градско събрание в Габрово, което да изготви махзар (петиция) до правителството и да поиска три основни неща: а) премахване на данъка бедел - данък, който само българите плащали заради военната охрана, която им осигурявало правителството; б) признаване на българския език като втори официален език на империята; в) признаване правото на българите на редовна военна служба.
Въпреки че дотогава не е привърженик на революционната борба, през 1876 г. Дюстабанов става член на революционния комитет в Габрово и главен войвода през Априлското въстание. След избухването на въстанието води чета в района на Батошево, Кръвеник и Ново село. Под негово ръководство въстаниците отблъскват десетки атаки на многочисления противник, но в крайна сметка въстанието е потушено. Тежко ранен в ръката, Дюстабанов се укрива в колибите Бойновци. Предаден е и е заловен, след което го откарват във Велико Търново, за да бъде съден от специалния съд с председател Али Тефик бей. По време на делото Дюстабанов изрича думите, с които и до днес се свързва неговото име:
"Аз зная много добре, че царството ви е голямо, че силата, войската и оръжието е във ваши ръце, че със сила ние не ще ви надвием. Но зная още, че вие сте варвари и тирани, че поради въстанието ще нападнете на невинните и мирни жители и ще направите зверства. Нашата цел, прочее, не е била да ви надвием със сила, но само да ви предизвикаме и да направите зверства, които вече направихте премного и благодарение на което се компрометирахте пред целия образован свят, а тая наша цел е достигната вече. Бъдете следователно известени, че ние победихме!
Вие, като изгорихте толкова къщи и села на мирните българи, като изклахте толкова невинни старци, бабички, жени и деца, като разорихте толкова църкви и училища, трябва да знаете, че цяла Европа се възмути от вашите зверства и тя скоро ще дойде да ви изгони оттука. Затова стягайте се да бягате към Анадола. Вие издадохте хатишерифа и не го изпълнихте, издадохте хатихумаюна - и него не изпълнихте, обещахте правдини на християните - и тях не дадохте. Мислите си, че все с лъжа ще я карате! Европа се насити на лъжите ви и вече не ви вярва. Вашата се свърши вече - Европа, както казах, ще ви изпъди оттука."
Съдът осъжда Дюстабанов на смърт и на 15 юни 1876 г. той е обесен.

От http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google