balgari.bg

Честният политик

Петко Каравелов

Петко Каравелов е роден на 5 април 1843 година в Копривщица.
Учи в родния си град, а след това е изпратен от баща си в гръцко училище в Енос, за да продължи семейната търговска и бегликчийска традиция, от която брат му Любен настоятелно бяга.
Не без помощта на Найден Геров отива в Москва и завършва гимназия там.
През 1861 година следва в Московския филолого-исторически факултет, а по късно - след неколкогодишно прекъсване, завършва там право.
По време на Руско-турската освободителна война Петко Каравелов е в щаба на Руската армия. Така се връща в България.
Назначен е за вицегубернатор на Видин и окръжен управител на Търново. Активно участва в създаването на Търновската конституция, депутат е в Учредителното събрание. Каравелов е и председател на радикалното крило на Либералната партия, а на 37-годишна възраст - през 1880-а, става и министър-председател на България.
През 1881 година начело на страната е княз Александър Батенберг, който след държавен преврат установява така наречения "Режим на пълномощията". Законите са военновременни, конституцията е отменена, а Петко Каравелов е принуден да емигрира в Румъния. По-късно заминава за Пловдив, където работи като гимназиален учител. Кмет е през периода 1881-1883 година.
След дълги и тежки преговори между консерваторите на княз Батенберг и либералите на Драган Цанков положението в България започва да се нормализира. Приети са договорености за поправки в Конституцията, а на Драган Цанков е предложен министърпредседателския стол. В същото време радикалните фракции на либералите, начело с Петко Каравелов, се съюзяват със свалените от власт руски генерали. На проведените избори през 1884 година те печелят и Петко Каравелов отново става министър-председател за периода 1884-1886 година. През този мандат той изиграва огромна роля за международното признаване на Съединението между Източна Румелия и Княжество България.
След абдикирането на Батенберг начело на регентския съвет застава Стамболов, който свиква третото Велико народно събрание, което избира Фердинанд Сакскобургготски за княз.
Петко Каравелов яростно се противопоставя на този избор.
През 1891 година е обвинен в съучастничество на убийството на министър Христо Белчев и осъден на 5 години затвор. През 1894 година е амнистиран, две години по-късно основава Демократическата партия, чийто член остава до смъртта си.
Петко Каравелов остава в историята като ярък политически лидер и общественик.
Честен до мозъка на костите си, с "нетърпим характер", така го описват съвременниците му.
Жени се за Екатерина Великова Пенчева. Раждат им се три деца - Радка, Виола и Лора.
Умира на 6 февруари 1903-та. Погребан е при църквата "Свети седмочисленици" в столицата.

От http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google