История България до Втората световна война Идеологът на земеделското движение

balgari.bg

Идеологът на земеделското движение

Янко Забунов е роден на 12 юни 1868 година в село Момина църква, Бургаско. Завършва начално образование в Сливен, където отива едва 7-годишен като църковен слуга, а след това, подпомогнат от общината, завършва садовското земеделско училище през 1886 г.
Става учител за две години, после е общински земеделски надзирател в Сливен.
През 1890-1892 г. Забунов учи винарство в Австрия. Директор е на винарска изба в Сливен през 1894-1895 година.
От януари 1894 г. Янко Забунов започва да издава сп. "Орало", от което излизат шест броя. Управител е на държавните лозя при двореца Евксиноград от 1895 до 1897 година, директор на Плевенското винарско училище (1897), земеделски надзирател при Окръжния съвет - Плевен (1899).
Когато през септември 1899-а става редактор на в. "Земеделска защита", Забунов напуска държавната служба и се отдава изцяло на земеделското движение. На Учредителния конгрес на Българския земеделски съюз в Плевен (28-30 декември 1899 г.) Забунов е избран за председател на Централния управителен комитет. БЗС участва в изборите за XI Обикновено народно събрание през 1901 г. и печели 22 мандата. Саимят Забунов е депутат в Единейсетото и Дванайсетото народно събрание (1901-1902). През 1902-ра Забунов се оттегля от активна политическа дейност и се връща на поста директор на Плевенското винарско училище. Когато в началото на 1909 г. училището е затворено и Забунов е уволнен без право на пенсия, той става държавен агроном в Плевен.
Забунов защитава идеята, че земеделският съюз трябва да има професионално-просветен характер, но по-късно отстъпва пред политическите амбиции в организацията.
По идея на Янко Забунов Трифон Зарезан е установен като празник на лозарите и винарите в България.
Починал е на 19 декември 1909 година.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Снимката на паметника на Забунов в село Момина църква е на www.bulgariainside.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google