balgari.bg

Муза на болката

Лора Каравелова, дъщеря на политика Петко Каравелов и видната общественичка Екатерина Каравелова, племеница на писателя и революционер Любен Каравелов, е родена на 8 ноември 1886 година в София.
След завършване на гимназиалното си образование в София тя се обучава в католическия пансион "Нотр Дам де Сион" в Париж, по-късно - и в Анверс, Белгия.
През 1907 г. под натиска на майка си сключва брак с младия деец на Демократическата партия Иван Дренков. Година по-късно се ражда първото им дете - Кирил, което скоро умира, през 1909-а се ражда вторият им син - Петко.
Бракът на Лора и Иван се оказва неуспешен и е разтрогнат през юни 1912 г.
На 19 септември 1912 година Лора Каравелова се омъжва за Пейо Яворов. Познанството й с големия поет датира от 1906 г., а от 1911 г. започва тяхната връзка, оказала се фатална и за двамата.
Красива, интелигента и ерудирана, Лора е чувствителна и меланхолична по характер. Нейната любов към Яворов е всеотдайна, но и обсебваща.
Лора демонстрира болезнена ревност към съпруга си и при най-малкия повод. Бракът им навлиза в критична фаза. Немалка роля за това изиграва съпругата на писателя Михаил Кремен - Дора Конова, която, флиртувайки с поета, разпалва ревността на Лора. След поредна сцени на ревност на 30 ноември 1913 г. Лора се застрелва в дома им. Малко след това, шокиран, прави опит да се самоубие и Яворов.
В започналото полицейско и съдебно разследване се лансират две версии - за самоубийството на Лора и за нейното убийство.
Въпреки че доказателствата подкрепят версията за самоубийство, в общественото съзнание, под влияние на пресата и родственици на Лора, се налага втората версия и срещу поета бива заведено дело за убийство. Това става причина година по-късно Яворов да сложи край на живота си.
Лора Каравелова е личност, надраснала в духовно и културно отношение все още полуориенталския манталитет на тогавашното българско общество. Наследила емоционалния характер и честността на баща си, както и влечението към изкуството и литературата от майка си, тя дълбоко впечатлявала всеки, който я е познавал.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google