balgari.bg

Първа сред дипломатите

Надежда Станчова, дъщерята на дипломата Димитър Станчов и графиня Ан дьо Грено, придворна дама на княгиня Мария-Луиза, е първата жена - дипломат, в европейската история.
Родена е през 1894 година, владее осем езика. Работи като секретар-преводач на българската делегация за подписването на Ньойския договор. Министър-председателят Александър Стамболийски ползва услугите й като преводач при участието си в международни конференции и посещения в чужбина. Земеделецът държавник се шегувал, че Надежда Станчова може да пази тайна на всичките осем езика, които говори.
След като Стамболийски бива убит след Деветоюнския преврат 1923 г., в знак на протест Надежда Станчова подава оставка като първи секретар на българската легация във Вашингтон.
През 1924 г. Надежда се омъжва за шотландския лорд Александър Мюър. Надежда Мюър играе посредническа роля за уреждането на визитата на цар Борис III и царица Йоанна в британското кралско имение Балморал в Шотландия през 1938 г. По време на Втората световна война лейди Мюър превръща родовото имение "Блеър Дръмънд" в болница за възстановяващи се британски войници.
Автор е на книгата "Димитър Станчов - патриот и космополит", посветена на нейния баща. Книгата излиза малко преди смъртта на Надежда Станчова-Мюър.
Тя умира на 15 април 1957 година.

На снимката: Детайл от портрет на Надежда Мюър, рисуван през 1928-а от Джон Хей.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google