История България до Втората световна война Офицерът, участвал в три преврата

balgari.bg

Офицерът, участвал в три преврата

Дамян Велчев Дамянов е роден на 4 март 1883 година в Габрово.
Завършва Военното училище през 1903-та. По време на Балканските войни е командир на рота, а през Първата световна война - на пехотна дружина. През 1919 година Велчев е сред основателите на Военния съюз, а от 1922 г. е член на ръководството му.
Дамян Велчев участва в организирането на Деветоюнския преврат през 1923-та, след който е върнат в армията. Помощник-началник е, а от 1927-а - началник на Военното училище. Поради конфликт с военния министър Иван Вълков през 1928 година Велчев отново е уволнен от армията и участва във възстановяването на Военния съюз.
През 1932 година завършва право в Софийския университет.
Близък до „Звено“, Дамян Велчев участва в подготовката на Деветнадесетомайския преврат през 1934-та. В началото на следващата година е отстранен от ръководството на Военния съюз, а през юли е изгонен в Югославия. Когато се връща в българия в края на годината, е арестуван и осъден на смърт за подготовка на държавен преврат. По-късно присъдата му е заменена с доживотен затвор, а през 1940 г. е амнистиран.
През 1943 Дамян Велчев се включва в дейността на Отечествения фронт като представител на „Звено“. Участва в подготовката на Деветосептемврийския преврат през 1944 г., след който става военен министър и е повишен в генералско звание.
През септември 1946-а е назначен за посланик в Швейцария. Година по-късно е свален от този и отказва да се върне в България, заради което му е отнето българското гражданство.
Генерал-полковник Дамян Велчев е носител орден „За храброст“ 3-та степен, 1-ви клас, 4-та степен, 1-ви и 2-ри клас, орден „Свети Александър“ 5-а степен с мечове по средата и на съветския орден „Суворов“ 1-ва степен.
Умира на 25 януари 1954 година във Франция.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google