История Нова история Патриархът спасител

balgari.bg

Патриархът спасител

Бъдещият патриарх Кирил се ражда на 3 януари (по стар стил) 1901 г. в София, в семейството на Марко Константинов. Дават му името Константин.
Завършва Софийската семинария през 1918-а, от 1920 до 1925 г. следва богословие в Софийския университет, продължава образованието си в Белград, в Загреб и Черновци (днес в Украйна). Приема монашество, през 1927 г. защитава докторат по богословие, след което специализира философия в Берлинския университет.
През 1936-а Кирил е ръкоположен за Стобийски епископ. Две години по-късно става главен секретар на Светия синод. Скоро след това е ръкоположен за Пловдивски митрополит.
Докато е в Пловдив, митрополит Кирил оглавява борбата на българската интелигенция срещу депортирането на българските евреи в лагерите на смъртта.
Узнавайки, че в двора на едно училище са затворени евреи, митрополит Кирил отива пред входа и заповядва на постовия да го пусне. Когато му отказват, отвръща: "Само се опитайте да ме спрете!", прескача оградата и влиза при затворените, като им казва: "Където отивате вие, там съм и аз!" Същия ден е пуснал бърза телеграма до София с текст: "Негово Величество цар Борис ІІІ, Двореца София. Ваше Величество, в име Божие усърдно моля за милост към евреите!"
От 1950 година митрополит Кирил членува в Световния съвет на мира и председателства Националния комитет за защита на мира в България от основаването му през 1948-а.
На 10 май 1953 г., при възстановяването на Българската патриаршия на Третия църковно-народен събор, Кирил е избран за софийски митрополит и първи български патриарх след св. Евтимий Търновски.
На този висок пост остава до смъртта на 7 март 1971 година. Погребват го в църквата "Света Богоридаци" в Бачковския манастир.
През 2002 г. патриарх Кирил е провъзгласен от благодарните евреи за Праведник на света в Ерусалим заради дейното му участие в спасяването на българските евреи.
Патриарх Кирил е доктор хонорис кауза на Софийската, Московската и Санктпетербургската духовна академия. Научните му интереси са в областта на българската културна и църковна история, борбите на българския народ за независимост и национално обособяване. Издирва исторически факти и обнародва извори, извлечени от български и чужди архивохранилища. Научните му трудове, значителни по обем и съдържание, са написани на основата на огромен документален материал и са важен принос към историята на българската църковно-национална борба.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google