История Нова история Духовникът борец срещу тоталитаризма

balgari.bg

Духовникът борец срещу тоталитаризма

Екзарх Стефан I Български е роден на 7 септември 1878 г. в с. Широка лъка, Смолянско, в семейството на поп Георги Шоков. Наричат го Стоян.
През 1893 г. завършва Богословското училище в Самоков, след което - и Духовната академия в Киев, с научна степен кандидат на богословението.
Учителства в Пловдивската мъжка гимназия, а по-късно - в Българска духовна семинария в Цариград. През 1910 г. приема монашески чин. Участва в Карнегиевата комисия и в Комисията по сключване на мира с Турция през 1913 година. От 1915 до 1919 г. специализира богословие в Женева и Фрибург и защитава докторат по философия и литература във Фрибургския университет, като същевременно изпълнява и дипломатически мисии.
През 1921-ва Стефан е ръкоположен за епископ Маркианополски, а на следващата година е избран за софийски митрополит. 
Категорично е отрицанието на екзарх Стефан на тоталитарните режими в Русия и Германия. Статията му от 1939 г. "Днешното новоезичество" е насочена срещу националсоциализма, изобличава несъстоятелността на неговите основни принципи, ясно заявена е и опозиция на видния духовник срещу политиката на обвързване с Германия.
Активно участва в спасяването на българските евреи, заради което е провъзгласен за Праведник на света от израелския мемориален институт "Яд Вашем".
Ръководи Софийската митрополия до 1945 година. На 21 януари 1945 г. е избран за български екзарх.
Една от големите заслуги на екзарх Стефан е спечеленото съгласие от Цариградската патриаршия за вдигане на схизмата, наложена от нея на Българската екзархия още през 1872 година. На 22 февруари 1945 г. Цариградската патриаршия издава документ, с който схизмата е прекратена и е признат автокефалният статут (самоуправлението) на Българската църква. Това позволява да се постави на дневен ред въпросът за възстановяването на Патриаршията ни.
Поради конфронтацията си с комунистическата власт на 6 септември 1948 г. екзарх Стефан е принуден да подаде оставка. На 24 ноември 1948 г. под милиционерски конвой той е откаран в с. Баня, Карловско. Забранява му се да напуска селото, да се занимава с църковна дейност и да извършва богослужения. тук живее екзарх Стефан до последния си ден - 14 май 1957 г. Погребан е в съборната църква "Успение Богородично" в Бачковския манастир.
Екзарх Стефан е автор на множество слова и богословски трудове, събрани в 26 книги, сред които "На път за Дамаск" (1932), "Българската църква" (1932), "Същината на пастирското служение" (1935), "Религия и наука" (1937) и други.

Още - на www.pravoslavieto.com
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google