История Нова история Българка посреща първия удар на войната

balgari.bg

Българка посреща първия удар на войната

Полина Недялкова, първата жена - генерал от Българската армия, е родена на 8 декември 1914-а.
Баща й Антон Недялков е осъден на смърт през 1924 г. заради участието си в Септемврийското въстание, успява да имигрира в Съветския съюз. През 1926 г. при него отива и семейството му - съпругата му Цветана и дъщеря му.
Полина Недялкова завършва през 1936 г. Експлоатационния факултет на Военната академия за механизация и моторизация в Москва, става инженер-механик на бронетанкова техника.
Едва на 22 години, със звание капитан, Полина заминава като доброволец интербригадист и участва в Гражданската война в Испания - инженер е по ремонта на единствената танкова бригада на Републиканската армия. Изтегля от бойната линия седем поразени италиански танка край Гуадалахара, за което получава първия си боен орден - "Червено знаме". Връща се в СССР през 1938 г.
На 22 юни 1941 г. - според спомените на главния маршал на артилерията на Съветския съюз Н. Н. Воронов, Полина Недялкова като помощник-дежурен по Бронетанковото управление на Генщаба на Червената армия отваря секретния плик за мобилизацията. Участва във Великата отечествена война в състава на Втори украински фронт. Победата покреща в гр. Сенец край Братислава, на границата на Словакия с Унгария.
Инженер полковник Недялкова се завръща в България през 1952 г. и постъпва в Българската народна армия. Участва в развитието на бронетанковите войски, в техническото превъоръжаване и модернизацията на войската. Назначена е за началник на Автотракторното уп­равление на Министерството на народната отбрана, а по-късно - за заместник-началник на Главното автобронетанково управление. Организира издаването и става главен редактор на списание "Военна техника" (1967-1975).
През 1974 г. Недялкова е произведена в звание генерал-майор (днес бригаден генерал) и е първата жена у нас с висше офицерско звание и първата жена-генерал от бронетанковите войски.
Удостоена е с най-висшата награда на Франция - ордена на Почетния легион, посмъртно е отличена с руския орден "Великая победа" през 2007 г.
Генерал Полина Недялкова почина на 5 януари 2001 г.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google