История Нова история Самотният пътешественик

balgari.bg

Самотният пътешественик

altКапитан Георги Георгиев е роден далеч от морето - в Кърджали, на 4 юни 1930 г., но синята шир става негова съдба.
Баща му е армейски офицер и семейството често се мести от град на град. През 1939 година бащата получава назначение във Варна и тогава малкият Георги за първи път вижда морето. В спомените на приятелите си малкият Георги прекарва повече време пристанището, отколкото над учебниците.
В началото на 50-те години Георгиев се мести в София, където живее сестра му със съпруга си - военен лекар. Тук бъдещият покорител на морската шир основава първия софийски яхтклуб "Академик" - на Горни Пасарел. После обаче се връща във Варна, за да довърши образованието си. Завършва Вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и корабоплаване.
След основаването на яхтклуб "Порт Варна" Георги Георгиев се включва активно в дейността му. Първото голямо плаване, осъществено от този клуб, е през 1974 година. Тогава яхта "Вега" под командването на Георги Георгиев обикаля Черно море с идеята да се търси сътрудничество за организиране на голяма регата в акваторията му.

Година по-късно Георги Георгиев прави квалификационно плаване за Трансатлантическото състезание за самотници, известно като ОСТАР (Observer Singlehanded Transatlantic Race), от Варна до Батуми.
На 5 юни 1976 година яхтата "Кор Кароли" е една от 125-те допуснати до старта на ОСТАР-76. Състезанието Георгиев завършва 37-и от 73-има финиширали в най-тежките хидрометеорологични условия, при които то се е провеждало.
След престой в Ню Йорк за доокомплектоване "Кор Кароли" отплава за Маями, а оттам за Куба, където на 20 декември 1976 година стартира околосветската обиколка на Георгиев. От Хавана "Кор Кароли" потегля към Панамския канал, минава през него, достига Маркизките острови в Тихия океан, оттам се насочва към Фиджи и акостира в столицата на островната държава - Сува. След това поема към австралийския Порт Дарвин, пресича Индийския океан, плава под Кейптаун, преминава през Южния Атлантик и на 20 декември 1977 г. пристигна в Хавана. Околосветската обиколка е извършена за рекордно с оглед на размерите и възможностите на яхтата (9.07 на 3.08 метра, обща площ на ветрилата 60 квадратни метра, водоизместимост - 5 тона) проплавано време - 201 дена, 21 часа и 36 минути. В "Книгата на рекордите на Гинес" за 1981-1982 г. пътешествието на капитан Георги Георгиев е включено като най-доброто дотогава постижение в света по време за обиколка на еднокорпусна яхта независимо от нейната големина и от маршрута на плаването.
След завръщането си в родината капитан Георги Георгиев е удостоен със званието "Герой на НРБ". На името му е кръстен нов товарен кораб, самотният мореплавател е обявен за почетен гражданин на Варна и Кърджали.
Капитан Георги Георгиев почина на 13 май 1980 година в Одеса. През 1982-ра варненското издателство "Г. Бакалов" отпечата богато илюстрирана книга, съдържаща бордовия дневник на "Кор Кароли", писма на капитан Георгиев, стенограми и авторски материали, подготвяни от самия Георгиев за бъдещото томче. "Околосветското плаване на "Кор Кароли" остана недовършена.
Яхтата му "Кор Кароли" е изложена във Военноморския музей във Варна, а името й е дадено на годишна награда за ветроходство.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Вестник "Дневник" разказва подробно за първия български съд, обиколил света по море, и за неговия капитан.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google