История Нова история Президент на българите

balgari.bg

Президент на българите

altЖелю Желев е роден на 3 март 1935 г. в село Веселиново, Шуменско. Завършва средното си образование във Втора мъжка гимназия в Шумен, след което - и философия в Софийския университет.
Постъпва на работа като секретар на Общинския комитет на ДКМС в родното си село, където през 1960 година e приет за член на БКП.
През 1961-ва, след като се явява на конкурс, става редовен аспирант във Философския факултет към катедра "Диалектически и исторически материализъм" на СУ. През 1974 г. защитава кандидатска, а през 1988-а - докторска дисертация.
През 1975 започва работа в Института по култура. От 1977 до 1982 г. е завеждащ секцията "Култура и личност" в института. Желю Желев е доктор на философските науки. Като философ работи в областта на онтологията.
Пътят на д-р Желев към голямата политика

тръгва през 1965-а, когато той подготвя дисертационния си труд "Философското определение на материята и съвременното естествознание". В тази разработка и в някои свои научни статии Желев критикува марксистко-ленинската теория, като се обявява за "пълно и окончателно разгромяване на догматизирания марксизъм-ленинизъм и неговите учреждения". Отпечатва дисертацията си на циклостил в 200 екземпляра и я разпространява сред учени и интелектуалци, заради което е изключен от БКП, уволнен от университета и изгонен от София. Установява се в селото на съпругата си Мария - Грозден, Бургаско. Тук Желев написва "Тоталитарната държава", издадена едва през 1982 г. под заглавие "Фашизмът". Три седмици след излизането на книгата тя е иззета от книжарниците заради съдържащите се в нея паралели между фашистката и социалистическата държавна система. Все пак повече от половината екземпляри - около 6000, стигат до читателя.
През февруари 1990-а д-р Желев влиза в Оперативното бюро на Федерацията на клубовете за демокрация, чийто председател е Петко Симеонов. Желев е сред основателите на СДС.
Избран е за президент на България през 1990 г. и остава на този пост до 1997 г. За първия мандат (1990-1992) е избран от Народното събрание, а за втория - до 1997-а, след законодателни промени, е избран на президентски избори, негов вицепрезидент е Блага Димитрова.
През лятото на 1992 г. д-р Желев дава телевизионно интервю, влязло в историята като "Боянските ливади". В интервюто той критикува правителството на Филип Димитров, отношенията му със СДС се обтягат и при предварителните избори за номиниране на кандидат за президент през есента на 1996 г. Желев губи от Петър Стоянов.
На парламентарните избори през април 1997 г. д-р Желев се явява със създадената от него партия Либерална алтернатива. След тези избори той се оттегля от участие в българската политика.
Днес е председател на Балканския политически клуб, основан на 26 май 2001 година по негова идея.
През януари 1997-а основава фондация "Д-р Желю Желев". Тя събира документалното наследство от най-новата политическа история на България.
Носител е на орден "Стара планина" първа степен.

"Политикът мисли за следващите избори, държавникът мисли за следващите поколения", казва д-р Желев в разговор с Николай Бареков. Цялото интервю вижте тук.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.