История Нова история Първият българин в Космоса

balgari.bg

Първият българин в Космоса

Георги Иванов

Георги Иванов Какалов е роден на 2 юли 1940 г. в Ловеч. Родната му къща се намира в стария квартал Вароша. Баща му е електротехник.
През 1954 г. Георги завършва техникум, а 4 години по-късно постъпва в армията. През 1964 г. се дипломира във военното училище в Долна Митрополия и получава квалификация на пилот I клас. През 1984 г. защитава дисертация като кандидат на физическите науки. Носител е на орден "Златна звезда" на Герой на Народна република България. По-късно е и народен представител.
На 1 март 1978 г. Георги Иванов е избран за космонавт във втората група от програмата на СССР за космически изследвания "Интеркосмос". На 10 април 1979 г. в 20 ч. и 34 мин. московско време стартират двигателите на космическия кораб СОЮЗ 33. На СОЮЗ Г. Иванов лети заедно с Николай Рукавишников. Задачата им е да излязат в открития космос и да скачат кораба със станцията САЛЮТ. Малко преди да достигне мястото на скачване, единият от двигателите на кораба изключва. Аварията е толкова тежка, че поставя под въпрос живота на двамата космонавти.
Управлението на полетите решава да се използват резервният двигател, малкият двигател и цялото гориво на борда, за да се излезе от орбита и да започне придвижване към Земята. С невероятни усилия на техническата мисъл и човешката воля екипажът е спасен. Поведението на двамата космонавти е оценено като "мъжествено", а постъпките им - като "единствено правилни". През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя.
Управляваният от него космически кораб СОЮЗ 33 се приземява успешно на 320 км югоизточно от Джезказган. В Космоса той прекарва 1 ден, 23 часа и 1 минута, прави 31 пълни обиколки около Земята.
Сега Георги Иванов се занимава с частен бизнес. Има авиокомпания и игрища за голф.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още - на www.temanews.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google