История Нова история С вяра в Бога

balgari.bg

С вяра в Бога

Патриарх Максим

Патриарх Максим (в света Марин Найденов Минков) е роден на 29 октомври 1914 година в село Орешак, Троянско.
Завършва прогимназия в родното си село и постъпва като послушник в недалечния Троянски манастир.
От 1929 до 1935 година учи в Духовната семинария в София. През следващите три години е певец и деловодител при храма "Успение Богородично" в Русе. От 1938 до 1942 година изучава богословие в Софийския университет.
На 13 декември 1941 година, през последната година на обучението си, приема в параклиса на Богословския факултет монашеско пострижение с името Максим, от Ловчанския митрополит Филарет и под духовното старчество на тогавашния игумен на Рилския манастир архимандрит Натанаил. Седмица по-късно в храма на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" е ръкоположен в йеродяконски чин от Врачанския митрополит Паисий.
След кратко служене като митрополитски дякон и проповедник в Ловчанска епархия е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария. На тази длъжност йеродякон Максим е близо пет години - от 1942 до лятото на 1947 година.
През 1944 г. в Черепишкия манастир "Успение Богородично" се състои ръкоположението в йеромонашески чин, а през 1947-а по решение на Светия синод е възведен в архимандритско достойнство.
От 1 септември 1947 до 1 май 1950 година архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, след което (до 1955 година) е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия.
След завръщането си в България през 1955 в продължение на 5 години заема поста главен секретар на Светия синод и е председател на редакционната колегия на Синодално издателство.
Хиротонисан е в епископски сан с титлата "Браницки" на 30 декември 1956 година в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
На 30 октомври 1960 година е избран, а на 20 ноември е канонически утвърден за Ловчански митрополит.
На 4 юли 1971 година Църковно-народният патриаршески избирателен събор в София с единодушие провъзгласява митрополит Максим за Патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит.
През ноември 2011-а Негово светейшество стана почетен гражданин на София. Патриархът бе удостоен със званието по повод 40-годишнината от обявяването му за предстоятел на Българската православна църква.
Дядо Макксим почина на 6 ноември 2012-а.

Източник: www.pravoslavieto.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google