История До Втората световна война Инвестирал в машини и хора

balgari.bg

Инвестирал в машини и хора

Пенчо Семов, българският Рокфелер, е роден на 8 октомври 1873 година в габровското село Цвятковци в семейството на пътуващ търговец. Учи до пети клас в местните училища. 12-годишен е, когато започва да обикаля из страната заедно с баща си. Търгуват с кожи, вълнени платове, занаятчийски произведения. В Тутракан отварят и дюкян.
Предприемчивият младеж, наскоро навършил 20, но вече със собствен капитал приблизително от шест хиляди златни лева, е привлечен от бурно развиващо се в индустриален аспект Габрово. На прага на новия век Пенчо Семов се жени за младата Аница Гъдева, имат син и дъщеря.
Със своя тъст Семов основава първото си събирателно дружество - неголяма фабрика за сапун. През 1901-ва обаче съпругата и децата му умират от туберкулоза. Пенчо Семов се жени за Радка Патева, която остава с него до края на дните му.
С изключителния си бизнеснюх Пенчо Семов бързо се ориентира към перспективно производство. В Габрово никнат фабрики за платове, собственост на Семов - "Надежда", "Иван Семов и синове", "Успех". Реализираната печалба влага в нови предизвикателства - кожарската индустрия, произвовдството на барут, тютюнопроизводството, бизнеса с розова масло, банковото и застрахователното дело.
Освен в машини, Пенчо Семов инвестира и в хора. Текстилни инженери се обучават в големите центрове в Европа с негови средства. Строи училище в родното си село, дарява 300 хиляди златни лева за лобиране в полза на България при сключването на Ньойския договор, в средата на 30-те години фондацията му дарява 300 хиляди долара за сградите на Аграрния факултет към Софийския университет и за Института по заразни и паразитни болести в България. С лични средства Семов основава и фонд за борба с туберкулозата.
През 1936 г. Семов дарява на Съюза на журналистите в България своята вила и част от чифлика си във Варна. През същата година той и предприемачът Иван хаджи Беров изграждат в Габрово първите в България тенискортове и зимни пързалки.
С негови пари е закупена сградата на женското благотворително дружество "Майчина грижа" и е построено Стопанското училище в Габрово. В София Семов строи и дълго време поддържа първия в България приют за бездомни. Безплатни трапезарии за ученици поддържа в Габрово, Варна и Казанлък, дарява средства на католическия колеж "Свети Августин" в Пловдив, на Априловската гимназия в Габрово и др.
Строи пансион и средно училище за девойки "Параходът", където безплатно учат децата на негови работници. Сградата е с уникална архитектура.
В края на 30-те Семов е главен акционер в 28 акционерни дружества в България, за него работят над 15 хиляди души. След смъртта си на 10 юли 1945 година Семов оставя основен капитал на стойност 1 милиард и 83 милиона златни лева.

Гледайте филма на Нова телевизия тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google