История До Втората световна война Чех пише българската история

balgari.bg

Чех пише българската история

Константин Йозеф Иречек е роден на 24 юли 1854 година във Виена. Родителите му са чехи. 
През 1875 година Иречек завършва история с докторат в Карловия университет в Прага, където специализира история на славяните. След дипломирането си преподава в Карловия университет.
През 1879 година пристига в новоосвободена София и става главен секретар на Министерството на народното просвещение. През 1881-1882 година, по време на Режима на пълномощията, оглавява Министерството в правителството на Казимир Ернрот и правителството без министър-председател. По-късно е председател на Учебния съвет към просветното ведомство и директор на Народната библиотека.
Големи са заслугите на Константин Иречек за организиране на учебното дело в България, за създаване на редица културни институти и опазването на българската старина. Той е един от инициаторите за възобновяването на дейността на Българското книжовно дружество в София и от 1884 г. е негов редовен член. Извършва няколко обиколки из страната с научна цел.
През 1884 година се връща в Прага, където става професор по всеобща история в Карловия университет. От 1893 година до смъртта си е професор по история на славянските народи във Виенския университет. Вниманието му е насочено главно към историята на славянските народи и основно към историята на българския и сръбския народ.
Още през 1872 година Иречек издава своята първа научна работа - "Книгопис на новобългарската книжнина. 1806-1870". 
Дисертацията му, озаглавена "История на българите", е написана с подкрепата на много българи, между които Марин Дринов. Тя е публикувана на чешки и немски през 1876 година, на руски през 1878 година и претърпява няколко български издания (1886, 1888, 1929). Този труд е първата цялостна българска научна история. Тя обхваща периода от древността до 1875 година, но Иречек продължава да работи по нея. В отделен том от "История на българите", излязъл след смъртта му, са публикувани многобройните му бележки, допълнения и нови материали.
Константин Иречек умира на 10 януари 1918 година във Виена.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google