balgari.bg

Спасителят на флота

Контраадмирал Сава Стефанов Стефанов е роден на 1 март 1884 г. във Велико Търново, в старата столица получава своето основно и гимназиално образование.
На 8 септември 1900 г. постъпва като кадет в V клас на Военната гимназия на Военното училище в София. Ориентацията му към това поприще е обяснима: неговият по-голям брат Стефан е офицер, артилерийски инженер-конструктор.
Портупей-юнкер Сава Стефанов е произведен в чин подпоручик на 2 август 1905 г. Във флота е от 29 юни същата година, служи на учебния крайцер "Надежда". През септември 1905-а мичман ІІ ранг Сава Стефанов е назначен за вахтен офицер на "Надежда". Армията го праща "да следва открития офицерски курс по Флота от 28 ноември 1905 г. до 2 март 1906 г.", където изучава международно морско право, астрономия, навигация, география, теория на кораба и корабостроене, електротехника и радиотелеграф, парни машини и двигатели с вътрешно горене, морска война, минно-торпедно дело, сигнализация и други дисциплини, по които полага изпити. След завършването на този курс, което се води по пълната програма на Руския морски корпус, и околосветско плаване с кораб на Френския доброволен флот Сава Стефанов става адютант на Дунавската флотилия.
През 1908 г. Стефанов отново плава на френски съдове, морските му пътища го пращат чак до Япония и Австралия.
На 9 януари 1909 г. офицерът постъпва в Морската част - Варна, където е назначен за младши офицер в Машинното училище. Обучението си по морско дело продължава в Кронщат и след завършването си остава още една година, за да специализира радиотелеграфия.
На 1 ноември 1911 г. мичман І ранг Стефанов се завръща от обучението си в Русия и започва службата си като вахтен офицер на "Надежда". От 1 януари 1912 г. е и завеждащ радиотелеграфната станция, а на 22 август същата година - минен офицер на кораба. Започва да подготвя радиотелеграфисти за нуждите на Флота и Инженерните войски.
Под под негово ръководство радиотелеграфистите от "Надежда" прехващат радиотелеграма от акостирал във Варна румънски параход, която съдържа сведения за бреговата батарея и морските минни заграждения на Варна. Така името на Сава Стефанов е свързано и с първото разузнаване в ефира, осъществено у нас.
На 4 септември 1913 г. лейтенант Стефанов е назначен за завеждащ Минната школа при Флота, на 22 ноември 1913 г. е старши офицер на "Надежда". Заповед от 2 юни 1915 г. го натоварва с командването на торпедоносеца "Строги".
Под командването на лейтенант Стефанов "Строги" взема участие в административното стоварване на флотски части при завземането на Каварна, Балчик и нос Калиакра през нощта на 5 септември 1916 г., в усилването на тези части с І-ва портова рота на следващия ден.
На 19 септември 1916 г. Сава Стефанов приема командването на прожекторната рота. На 1 април 1917 г. Сава Стефанов е повишен в звание капитан-лейтенант и за около 40 дни е назначен за началник на Флотския арсенал, след което поема командването на Портовата дружина.
На 20 февруари 1918 г. формира Минната дружина към Черноморската част.
Продължава да преподава на бъдещите моряци минно, торпедно и радиотелеграфно дело. На 24 септември 1919-а е началник на щаба на Флота, а на 14 януари 1920 г. е назначен за командир на Подвижната отбрана. На 27 ноември 1919 г. е подписан Ньойският договор, влязъл в сила от 9 август 1920 г. Настъпват тежки времена за военния флот на Царство България, който съгласно клаузите на договора трябва да бъде ликвидиран. Започва дълголетна борба за неговото оцеляване под формата на морски и речни полицейски структури.
На 7 март 1921 г. с разпореждане на Щаба на армията капитан ІІ ранг Сава Стефанов, интендант на Флота, е командирован в Истанбул. Докато е в Търция, Стефанов е уволнен във връзка с разформирането на Флота и назначен за началник на Морската търговска полицейска служба. Остава на тази работа до 22 август 1925 г., когато е командирован в София да замества началника на Отделението за морска и речна полицейска служба и Морска учебна част капитан І ранг Лазар Драганов. По този начин той поема управлението на нелегалните флотски структури, а царският указ от 18 септември 1925 г. узаконява този факт. Официално, макар и със строго поверителна заповед по Министерството на войната от 4 май 1931 г. капитан І ранг Сава Стефанов е назначен за началник на Флота.
Много усилия полага Сава Стефанов за поддръжката на материалната част на Флота и за обучение на бъдещите морски офицери, пише учебници по морско дело, сред създателите е на Военноморския музей във Варна, над 10 години е началник на печатницата на Военноиздателския фонд.
За своята дейност по укрепването и развитието на Флота Сава Стефанов е отличен с "Народен орден за военна заслуга" ІV степен (1923), "Знак за 20 години непрекъсната служба" (1926), орден "Св. Александър" ІV степен (1926). Имаидвеиталиански отличия - Орден на короната на краля на Италия и Орден "Св. Мавриций и Св. Лазар".
Контраадмирал Сава Стефанов умира на 15 май 1970 г.

От http://morskivestnik.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google