История До Втората световна война Ирландец ратува за обединена България

balgari.bg

Ирландец ратува за обединена България

Ирландският журналист Джеймс Баучър, на когото България дължи много, се ражда на 18 декември 1850 г. в Боготстаун.
Получава типичното образование за момче от семейство на дребен земевладелец. Музиката и езиците го очароват. От музиката се отказва рано поради напредваща глухота. Става преподавател в Итън. Сътрудничи на периодични издания. В края на 80-те напуска колежа и се отдава на журналистиката. "Таймс", където са харесали поредица негови статии за изгонването на бедните наематели в Ирландия от богати земевладелци, го насочва към Югоизточна Европа.

Първото пътуване на Джеймс Баучър в Румъния през 1887 г. съвпада с едно от най-големите селски въстания. Описва видяното в серия репортажи. През следващите петнайсетина години обикаля Балканския полуостров и с неутолимо любопитство изучава хората тук.
В материалите му, публикувани на страниците на "Таймс", огромната осведоменост си съжителства с проникновен анализ. 
Дългогодишната подкрепа на Джеймс Баучър за българската национална кауза му отрежда почетно място в пантеона възрожденци.
В кореспонденциите си от София той сурово осъжда княз Фердинанд и правителството на Константин Стоилов за ролята им в убийството на Стамболов. Проучва четите в Мелнишката акция през 1895 г. и стига до не особено приятни изводи за поведението им към мюсюлманите в Родопите. Огромна е ролята му за справедливото представяне на македонската борба във Великобритания. Най-значим обаче е приносът му по време на балканските войни. Журналистът се превръща в неофициална връзка между България и Гърция и улеснява подписването на договора между двете страни. Голям радетел е за силна България, включваща и македонските земи. В началото на Първата световна война опитва да повлияе на държавниците от Антантата в посока отстъпки за България - и то не само поради стратегическа необходимост, а и заради справедливостта. Пише десетки статии за съдбата на бежанците, апелира към световната общественост насилията в Балканите да бъдат спрени. 
Едно от любимите места на Баучър е Рилският манастир. Тук е и погребан - по свое собствено желание - след смъртта си на 30 декември 1920 г.

 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google