История До Втората световна война Родолюбец дарява имоти и пари за образование и здраве

balgari.bg

Родолюбец дарява имоти и пари за образование и здраве

Големият родолюбец и благодетел Димитър Кудоглу се ражда на 21 август 1862 година в село Малко Габрово, Ксантийско, в семейство на будни българи тютюнотърговци.
Първоначалното си образование получава в родното си село, после учи в гръцко училище на остров Хиос и завършва образованието си във Френския колеж в Цариград. Младият Кудоглу говори пет езика (български, френски, немски, гръцки и турски) и също се заема със семейната търговия. През 1903 г. напуска Ксанти и се премества в големия център на търговията с тютюн Дрезден.
Макар и далече от родината, Кудоглу не забравя земляците си. С лични средства през 1908-1909 г. приспособява своя сграда в родното си село за амбулатория и аптека. Подарява бащината си къща за училище. Подпомага бежанците, дошли в Пловдив след Балканската война, а по време на Първата световна война открива в Пловдив единайсет трапезарии за нуждаещите се.
Димитър Кудоглу дарява щедро сиропиталища, благотворителни, културни, просветни, спортни дружества, църкви, манастири, студенти и ученици. През 1920 г. в Българската академия на науките внася 100 хиляди лева, с които е основан фонд на негово име за награди или за да се издават литературни трудове. Внася и 80 хиляди лв. във фонда на народния поет Иван Вазов и 100 хиляди - за поета Ц. Бакалов. Изразходваните от Кудоглу средства за народополезни дела надхвърлят 3 милиона лева.
Венец на неговата всестранна дейност в полето на милосърдието и дарителството е създадената на 1 декември 1926 г. Фондация "Дом на благотворителността и народното здраве "Димитър Петров Кудоглу" в Пловдив. Дарението се състои от четириетажна масивна сграда в центъра на Града под тепетата, струваща 5 милиона лева, и два тютюневи склада на ул. "Иван Вазов" на стойност 15 милиона лева, като наемът от 800 хиляди лева се внася ежегодно за издръжка на Дома.
В основаното от Кудоглу здравно заведение се води борба срещу "най-опасните за обществото болести: детските, туберкулозата, венерическите", има библиотека, и салон, където се изнасят сказки на "здравни и морални теми". Кудоглу купува медицинска апаратура, рентгенов апарат и друго оборудване, което обслужва не само Дома, но и държавните, и католическата болници, и частни лекари.
На 22 декември 1926 г. е утвърден специален Закон за Дома. След обзавеждането му, след назначаването на лекарите и сестрите, на 8 октомври 1927 г. става освещаването и официалното му откриване. Присъства и дарителят, дошъл специално за тази цел от Германия със съпругата си. Домът "Кудоглу" се управлява от Ефория, начело на която е Недко Каблешков, адвокат, общественик и публицист.
"Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела", пише големият дарител в Учредителния акт на Фондация "Дом на благотворителността и на народното здраве".
Димитър Кудоглу умира на 7 март 1940 година в Пловдив.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google