История До Втората световна война Български военен талант попълва редиците на Руската армия

balgari.bg

Български военен талант попълва редиците на Руската армия

Анастас Бендерев е роден на 25 март 1859 г. в Горна Оряховица в семейството на будния търговец Тодор Недев и образованата за времето Тодора Димова.
Анастас завършва класното училище в Горна Оряховица, след което продължава образованието си в Априловската гимназия в Габрово. По време на подготовката на Априлското въстание (1876) е член на Горнооряховския революционен комитет в Първи революционен окръг (Търновски) и заедно с Георги Измирлиев и Иван Семерджиев обикаля околните села, за да организира бунта. След провала на въстанието Бендерев е принуден да бяга. Укрива се в Арбанаси, Лясковец и и Свищов, а оттам през Дунав преминава във Влашко.

Два месеца по-късно заминава за Кладово, като доброволец в 4-та българска доброволческа чета на Тодор Велков. След разбиването на четата е изпратен в град Николаев в Русия, където учи в гимназията.
След Освобождението Анастас Бендерев завършва първия випуск на Военното училище (1879) и Николаевската военна академия в Русия (1883). Началник е на Военното училище в София (1885) и помощник на военния министър (1885-1886).
По време на Сръбско-българската война (1885) ротмистър Бендерев е назначен за командващ десния фланг (от височината Леща до шосето Драгоман-София) на Сливнишката позиция. На 5 ноември (17 ноември по нов стил) Бендерев с командваната от него войска се притичва на помощ на войските на капитан Кръстьо Бахчеванов и овладява връх Мека Црев.
След войната капитан Бендерев е един от главните организатори на преврата за детронацията на княз Александър I Батенберг на 9 август 1886 г. След неуспеха на метежа емигрира в Румъния и участва в Комитета на офицерите емигранти, противопоставящи се на регентството.
От 1887 г. се установява в Русия и служи в Руската императорска армия. Участва в Руско-японската война (1903-1905) и в Първата световна война. Издига се до чин генерал-лейтенант.
Връща се в България през 1919 г.
Анастас Бендерев е автор на научни трудове, сред които "Военна география и статистика на Македония и съседните с нея области на Балканския полуостров" (1890), "Сръбско-българската война 1885 г." (1892), "История на Българското опълчение и Освобождението на България 1877-1878 г." (1930).
Носител е на Орден "За храброст" III степен, на руските военни отличия "Св. Анна" I степен с мечове, "Св. Станислав" I степен с мечове, "Св. Владимир" II и III степен с мечове.
Умира на 17 ноември 1946-а в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google