История До Втората световна война Военен лекар и радетел за култура

balgari.bg

Военен лекар и радетел за култура

Д-р Илия Матакиев е роден на 9 юни 1872 г. в Пазарджик. Завършва прогимназия в родния си град, гимназия в Пловдив и медицина във френския град Нанси.
В България се завръща с почетна диплома за успех, а през 1899-а успешно полага държавен изпит. Отбива военната си служба, след което е произведен в запасен санитарен подпоручик. 
30 години д-р Матакиев е главен лекар на Пазарджик, още 25 години - началник на здравната служба. Става инициатор за откриването на втора градска лечебница, на първия родилен дом, първата общинска аптека и старчески приют.
По време на Балканската и Междусъюзническата война д-р Матакиев е дружинен лекар на 27-и пехотен Чепински полк, бригаден лекар на Втора армейска бригада, началник на полева болница в Добруджа. През Първата световна война е лекар в полева болница в Драма.
Негова заслуга е избавянето на Пазарджик от холера и спасяването на бойците от 27-и Чепински полк от измръзване.
В продължение на близо половин век (1900-1946) лекарят взима участие в обществения и културния живот на родния си град. Дълги години е председател и член на настоятелството на читалище "Виделина". Той е първият председател на археологическото дружество "Бесапара" и на музикалното дружество "Родопска песен". Почетен председател е на на дружество "Еледжишки юнак" и дълги години оглавява Червения кръст.
Благодарение на усилията му става възможно създаването на градски музей и картинна галерия в Пазарджик, той модернизира и градската библиотека. Придобивка за времето си е народният университет към читалище "Виделина".
Д-р Илия Матакиев е удостоен с възпоменателни медали за Балканската и Първата световна война, почетен знак "Червен кръст" - голям кръст без лента, и други.
Умира на 14 януари 1946 г. на 74 години.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google