История До Втората световна война Габровски лекар изучава родния край, пише книги

balgari.bg

Габровски лекар изучава родния край, пише книги

Лекар, общественик, писател и краевед - тази истинска, по възрожденски енциклопедична сплав е д-р Петър Цончев Пенчов.
Роден е на 8 ноември 1867 г. в Габрово. Баща му Пенчо Цончев е търговец, един от габровските първенци, деен общественик - училищен настоятел, секретар на Габровската община, заместник-кмет, съдия.
През 1889-а Петър Цончев завършва Априловската гимназия. Увлича се от историята, но по желание на своя баща отива да учи медицина в Киев като Априловски стипендиант. Дипломира се през 1894 г.
Отбива военната си служба и на 1 юли 1895 г. е назначен за околийски лекар в Горна Оряховица, където открива трикласна болница. За това Фердинанд го удостоява с орден "За гражданска заслуга" V степен. В Горна Оряховица д-р Петър Цончев работи до 1899 г.
През 1895 г. е публикувана първата му статия на медицинска тематика в сп. "Медицински сборник".
През 1889 г. се връща в Габрово. Назначен е за околийски и болничен лекар в града. Още с идването си съумява да възобнови дружество "Червен кръст", на което става председател. Заедно с д-р Т. Петров редактират сп. "Съвременна хигиена".
На 1 септември 1911 г. Цончев е назначен за училищен лекар и лектор по професионална хигиена в механо-техническото училище "Д-р Никола Василиади". Същата година става депутат от Демократическата партия в V Велико народно събрание.
От 13 февруари 1912 г. започва работа като учител - лекар в Априловската гимназия.
Женен е за Стоянка Калпазанова - третата дъщеря на Велика Стоянова и Иван Калпазанов, основателя на първата модерна фабрика за текстил в Габрово. За кратко време е член на управителния съвет на фабриката.
В годините на Балканската война д-р Цончев е началник на ІV полева болница при Девета плевенска дивизия.
От 1915 г. до 1918 г. е тачалник на ХV местна военна болница в София.
През 1920 г. по негова инициатива се основава Историографското дружество в Габрово. Двамата с Еким Андрейчин поставят началото на музея към дружеството три години по-късно. През 1929 г. музейната сбирка се слива с експозицията на Априловската гимназия.
За кратко - от 4 юли до 4 ноември 1923 г., Петър Цончев е директор на народното здраве.
През периода 1924-1929 г. е член на Върховния медицински съвет, а ог 1929 до 1931 г. е член на Висшия медицински съвет.
Медицинските трудове на д-р Петър Цончев са насочени към проблемите на санитарното състояние на училищата, здравното възпитание и физическото развитие на учениците, работническото здравеопазване - злополуки,  жилища, законодателство, детски и женски труд, история на медицината у нас.
Краеведските му проучвания раждат множество статии, монографии, мащабни изследвания.
На създателя на габровското училище д-р Петър Цончев посвещава статиите "Васил Евстатиев Априлов" и "Към потеклото и биографията на Васил Априлов. Нови сведения и съображения", -   издава "Опит за санитарно-стопанско изследване на текстилните фабрики в Габровска околия" още през 1906-а, "Цанко Христов Дюстабанов. По случай 50-годишнината от неговото обесване". Печата брошури за развитието на различните занаяти в Габрово.
През 1929 г. е издадена книгата му "Из стопанското минало на Габрово", а през 1934 г. излиза вторият му голям труд - "Из общественото и културно минало на Габрово". Тези книги са плод на дългогодишни изследвания на живота на габровци през ХVІІІ и ХІХ век - на техния бит, култура, творчество, образование, медицина, занаяти, търговия, производства, личности с принос за развитието на Габрово. Тези два тома са сред най-изчерпателните краеведски трудове в България.
Дарителската дейност на д-р Петър Цончев е огромна.
През 1934 г. дарява анонимно 100 000 лв. на Народна библиотека "Априлов -Палаузов", следващата година отпуска още 100 000 лв. на Априловската гимназия за фонда "Бедни ученици", основан от Васил Карагьозов. Пак през 1935-а година подарява цялата си библиотека от около 1500 тома на Народната библиотека "Априлов - Палаузов".
През 1937 г. съпругата му дарява 300 000 лв. за построяване на гимнастически салон в двора на Априловската гимназия. Благодарение на тези средства през 1940 г. зданието е завършено. така нареченият Дом за телесно възпитание съществува и днес.
Д-р Петър Цончев умира в София на 80-годишна възраст. Датата е 22 септември 1947 г.
За почетен гражданин на Габрово съгражданите му го обявяват на 9 ноември 1937 г., издигнат е и негов паметник.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google