История До Втората световна война Юрист подписва най-трудните договори

balgari.bg

Юрист подписва най-трудните договори

Стоян Данев е роден на 9 февруари 1858-а в Шумен.
Учи в родния си град и в Прага. През 1876-а участва като доброволец в четата на Филип Тотю по време на Сръбско-турската война. Следва право в Цюрих и Лайпциг и завършва в Хайделберг през 1881-ва. През 1883-та Данев завършва политически науки в Париж.
След завръщането си в България е чиновник в Министерството на финансите, а от 1884 г. работи като адвокат в столицата. Преподава международно право във Висшето училище.
Оглавява Прогресивнолибералната партия след оттеглянето на Драган Цанков през 1897-а.
В началото на 1901 година Стоян Данев се включва в правителството на Петко Каравелов, коалиция с Демократическата партия, а от 1901 до 1903 година оглавява три самостоятелни правителства на Прогресивнолибералната партия. През този период е подписана българо-руска военна конвенция (1902).
През по-голямата част от управлението на коалицията на Прогресивнолибералната и Народната партия (1911-1913) Стоян Данев е председател на Народното събрание и изпълнява някои дипломатически мисии. Той е делегат при подписването на примирието при Чаталджа през 1912-а и ръководи българската делегация, подписала Лондонския мирен договор следващата година. В навечерието на Междусъюзническата война той отново оглавява за кратко правителството.
От 1916-а до 1934-та Стоян Данев преподава дипломатическа история в Свободния университет. След Първата световна война участва в коалиционните правителства на Теодор Теодоров и Александър Стамболийски (1918-1920). През 1922-ра е арестуван от земеделското правителство, като е освободен чак след Деветоюнския преврат. От 1924 до 1939 година е председател на Българския червен кръст. Член е на Арбитражния съд в Хага.
Стоян Данев се жени за Рада Бурмова, дъщеря на Тодор Бурмов, имат трима синове.
Умира на 30 юли 1949 година.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google