История До Втората световна война Пилот герой сваля "летящи крепости"

balgari.bg

Пилот герой сваля "летящи крепости"

Неделчо Бончев е роден на 21 юни 1917 г. в София.
Завършва Втора мъжка гимназия и постъпва във Военното училище в столицата. Обучава се за летец изтребител у нас и в Италия. От август 1943 г. е командир на ято във 2/6 изтребителен орляк. Участва в боевете за отбраната на София по време на бомбардировките през 1943-1944 г.
На 20 декември 1943 г. Бончев поврежда американски четиримоторен бомбардировач, а на 30 март 1944 г. сваля "летяща крепост" - "Боинг Б-17".
На 17 април 1944 г. пилотът атакува един "Боинг Б-17". Старае се да стреля от максимално възможната близост, но това ставапричина да не успее да се размине с бомбардировача. Двата самолета се сблъскват. Бончев се свестява след свободно падане от няколко хиляди метра заедно с бронираната пилотска седалка. Успява да се освободи от коланите и да отвори парашута си. Приземява се в дълбока преспа до пернишкото село Студена, бос, изгубил ботушите си при падането.
От престоя в снега Бончев развива бронхопневмония и през лятото на 1944-та се лекува.
Към края на лятото той се завръща в частта си.
На 5 октомври 1944 г. излита начело на две четворки изтребители "Месершмит 109". Бойната задача е да прикриват шест бомбардировача, след което да проведат самостоятелни атаки по земни цели по шосето Крива паланка-Куманово. При заход за земна атака самолетът на Бончев е улучен от противникови зенитни оръдия. Пилотът скача с парашут от малка височина, а след секунди машината експлодира. При приземяването наранява крака си и попада в плен. За последно е видян от своя колега летец поручик Георги Петков Георгиев - Гошето. Разминават се под конвой на входа на военнопленническия лагер в Скопие. По-нататъшната съдба на Бончев е неизвестна. Предполага се, че същата 1944-та въздушният ас е загинал.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google