balgari.bg

Регентът

Кирил (Кирил Хайнрих Франц Лудвиг Антон Карл Филип), княз Преславски, принц Сакс-Кобург и Гота и херцог Саксонски, е само с една година по-малък от своя брат Борис Трети.
Княз Кирил е роден на 17 ноември 1895 г. в София. Завършва заедно с брат си Дворцовата гимназия, след което - и Военното училище в столицата.
Участва като офицер за свръзки в Балканските и Първата световна война (1912-1918). Награден е с орден "За храброст" IV степен 2 клас и 1 клас.
Като юноша княз Кирил се увлича по автомобилите, по-късно управлява винаги сам собствения си "Пакард". След абдикацията на Фердинанд (3 октомври 1918 г.) заминава с баща си за Германия.
Учи агрономство в Хале. Няколко години прекарва във ферма в Щутгарт. През 1926 г. се връща в България и заема поста флигел-адютант на брат си цар Борис, после инспектор на пехотата, става и генерал-лейтенант.
Кирил не участва пряко в обществено-политическия живот на държавата. Практикува агрономическите си умения в стопанствата при дворците "Врана" и "Кричим" и води доста бохемски начин на съществуване, белязан с връзки с кралски наследнички. Така и не се задомява.
Скоро след смъртта на Борис III, на 9 септември 1943 г. княз Кирил е избран за принц регент от XXV Обикновено Народно събрание, заедно с проф. Богдан Филов и генерал-лейтенант Никола Михов, докато първородният син на цар Борис - Симеон Втори, навърши 18 години. Регентите полагат клетва на извънредно заседание на парламента на 11 септември.
Като регент Кирил продължава делото на покония си бра. Прави опити да се установят контакти със западни съюзници, в началото на септември 1944-та подписва обявяването на война на Германия. Ден преди това СССР е обявил война на Царство България и страната ни се оказва в положение на война и с двата враждуващи лагера.
На 9 септември 1944 г. княз Кирил, регентите и министрите са арестувани. Отведени са на разпити в Москва, където остават три месеца.
Кирил Преславски се връща в България, но остава изолиран и от близките си, и от общестевния живот.
Народният съд го осъжда на смърт през януари 1945-а - обявен е за виновен в сътрудничество с Германия. Разстрелян е на 1 срещу 2 февруари същата година заедно с проф. Богдан Филов, генерал-лейтенант Никола Михов, осем царски съветници, 22 министри от кабинетите на Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов и 67 депутати от XXV Обикновено народно събрание.
Кирил Преславски е едва на 49 години.
Тялото му е хвърлено в обща яма, издълбана от бомба, край София.
На 26 август 1996 г. Върховният съд отмени присъдите от 1 февруари 1945 г.

Още - на http://pressadaily.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google