balgari.bg

Полицай № 1

Легендарният полицай Никола Гешев се ражда на 13 април 1896 г. в София в многодетното семейство на известния нотариус Христо Гешев и Райна Манолова.
Никола Гешев е съученик със Станислав Балан (секретар на цар Борис III) и Трайчо Костов.
Като младеж се интересува от марксистките идеи. През 1924 г. при погребението на основателя на социалдемократическата партия Димитър Благоев Гешев носи на ръце ковчега на Дядото заедно с Вълко Червенков.
Учи две години право в Италия, през периода 1921-1922 г., но се връща, без да е завършил образованието си. Владее отлично и френски и руски език.
Завършва първи по успех Школата за запасни офицери, а заради високия ръст колегите му лепват прякора Пергела. Започва работа в полицията през 1925 г. като преследвач надничар. Един от поръчителите му е банкерът Атанас Буров. Гешев е отдаден на работата, често осъмва на бюрото. Огромната информация, с която разполага, не е събрана в папки, а в паметта му.
До 1930 г. Гешев е агент втора категория. След като залавя опасен криминален престъпник, е изпратен да продължи обучението си в Полицейската школа към Дирекцията на полицията.
Животът на агент принуждава легендарния полицай да сменя често квартирите си. Единствената голяма любов е колежката му Веселина Добрева. Връзката им се задълбочава през 1936 г., но двамата се венчават едва през май 1944 г. Тъй като родният му дом е тежко повреден от падналата бомба, Никола Гешев води съпругата си в квартирата си. По нейните спомени Гешев винаги е бил бедният полицай, който може да седи с часове на чаша боза в евтина сладкарница, за да не разхожда редом със своята любима вехтия си костюм.
Никола Гешев оглавява отдел "А" на Обществената безопасност, трансформиран по-късно в Държавна сигурност. Носи му се славата на страшилище за нарушителите. Но дори враговете му признават, че още при първата си среща с него са откривали с изненада, че срещу тях стои една ярка и интелигентна личност, с проницателен поглед, от който не можеш да скриеш нищо.
Счита се, че е разполагал с широка агентурна мрежа, състояща се от 186 агенти в средите на Комунистическата партия, вкл. на най-високо ниво.
В мистика е обвита и смъртта на легендарното ченге.
Гешев умира при престрелка в пловдивското село Куклен още на 9 септември 1944-та, гласи първата версия, лансирана от Руси Христозов, министър-председател след Антон Югов.
Втората, която има много повече привърженици, оставя жив шефа на Обществената безопасност чак до 1984 г. и го праща да изживее на спокойствие остатъка от живота си зад граница. Някои от изследователите му като Петър Христозов твърдят, че дори са се срещали и са разговаряли с остарелия полицай в дома му край Мюнхен. Други го изпращат в Аржентина, в САЩ, във Франция...
Преписката по издирването на полицая е закрита на 1 септември 1960 г. В нея пише: "Откритата на 24 юли 1951 г. разработка "Овен" по издирването на Никола Христов Гешев констатира, че до този момент няма никакви данни за обекта - къде се намира, жив ли е или не. Няма данни да поддържа връзки с близките си в страната." Въпреки това комунистическата Държавна сигурност продължава да го издирва.

Автор на две книги за Гешев е Петър Япов. Негов изследовател е и Андрея Илиев, откъс от книгата му прочетете тук
 
Още за семейството на мистериозния полицай - в сп. "Тема"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google