balgari.bg

Анархист № 1 на века

Тодор Ангелов се ражда на 12 януари 1900 година в Кюстендил в семейството на тъкачка и зидар, бежанци от Македония. В гимназията Тодор играе в самодейния театър, пее, вдъхновява се от анархистките идеи. По-късно се свързва с лявото крило във ВМРО, четничества, включва се в създаването на Единния фронт.
През 1923 година се жени за Александра Шарланджиева, имат една дъщеря, писателката Свобода Бъчварова.
Пак през 1923-та Тодор Ангелов взима участие в Септемврийското въстание в Пиринска Македония. След атентата в църквата "Света Неделя" две години по-късно напуска страната със семейството си, но е задочно осъден на смърт.

След като прекарват известно време в Австрия и Франция, през 1927 година Ангелов и семейството му се установяват в Белгия. През 1930 година са екстрадирани за "смущаване на общественото спокойствие". Ангелов се премества в Люксембург, а жена му и дъщеря му се връщат в България. През 1932 година той получава разрешение да се върне в Белгия. През периода 1936-1938 година се включва в българския батальон "Георги Димитров", който взима участие в Гражданската война в Испания на страната на републиканското правителство.
След завръщането си в Белгия Тодор Ангелов участва активно в организацията Имигранска работна ръка, подразделение на Белгийската комунистическа партия, член е на централния й комитет и на Главния щаб на партизанската армия. През 1942 година организира терористична група, включваща около 25 души, главно евреи имигранти от Централна Европа. Групата съществува в продължение на една година и извършва над 200 акции срещу окупаторите - взривява влакова композиция с военна техника, предназначена за бой с британския десант в Диеп, и изгаря картотеката със списъците на евреите, предвидени за депортиране в нацистките лагери на смъртта.
Тодор Ангелов е арестуван от Гестапо в края на януари 1943 г. Затворен е в крепостта Бреендонк, на 25 километра от Брюксел. Продължилите 9 месеца инквизиции не го пречупват - Гестапо изобщо не разбира, че е хванало най-търсения нелегален, известен като "Терористът Х". Екзекутират го на 30 ноември 1943-та.
След Втората световна война Тодор Ангелов е обявен за един от героите на белгийската съпротива и е произведен посмъртно в чин полковник. Удостоен е с Ордена на Леополд с палми, с Медал за участие в Съпротивата и други отличия.
В началото на 80-те години в Схарбек, където е живял дълго време, е издигнат негов паметник. Паметник на Ангелов има и в родния му град, а през 1998 година той е обявен за почетен гражданин на Кюстендил.
През 2007 година в Белгия е издадена книгата "Otages de la terreur nazie" ("Заложници на нацисткия тероризъм"), посветена на Тодор Ангелов и неговата група. Нейни автори са проф. Максим Стайнберг и Жозе Готович, член на Белгийската кралска академия. Книгата е предстамена по време на научна конференция за живота на нашия сънародник, организирана от българското посолство в Брюксел и Еврейския музей на депортацията и съпротивата в Мехелен.
Документалната трилогия "По особено мъчителен начин" на Свобода Бъчварова също разказва за живота на Ангелов.

Източници: http://bg.wikipedia.org и http://www.temanews.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google