История До Втората световна война Той не позволи да бъде лепнато петно на лицето на България

balgari.bg

Той не позволи да бъде лепнато петно на лицето на България

altДимитър Пешев е роден в Кюстендил на 25 юни (13 юни стар стил) 1894 г.
През 1915 г. започва да учи право в Софийския университет, но прекъсва образованието си, за да участва в Първата световна война. След войната завършва университета и работи като съдия в Пловдив и София, по-късно става като прокурор, а от 1932 г. - адвокат. По това време участва в Управителния съвет на Българския туристически съюз и на основаната през 1934 г. банка "Български кредит".
През 1935 г. Димитър Пешев заема поста министър на правосъдието в първия кабинет на Георги Кьосеиванов (1935-1936 г.). През 1938 г. е избран за подпредседател на XXIV обикновено народно събрание, първото след Деветнайсетомайския преврат. От 1940 г. заема същата длъжност в XXV ОНС.
В началото на март 1943 г. Пешев научава от свои съграждани, че съгласно подписаната тайна спогодба с Германия близо 6 хиляди евреи от старите предели на България ще бъдат депортирани в лагерите на смъртта в Полша.
На 17 март Пешев изпраща остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов. Писмото е подписано от четирийсет и трима народни представители. Заради това на 26 март той е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване.
Въпреки приноса на Пешев в спасяването на нашите сънародници през 1946 г. т. нар. Народен съд го осъжда на 15 години затвор "за фашистка дейност и антисемитизъм". Прекарва в затвора само 13 месеца благодарение на застъпничеството на влиятелни евреи.
Димитър Пешев умира в нищета на 25 февруари 1973 г. в столицата.
Еврейската държава почита делото на Димитър Пешев, като го прави почетен гражданин на Израел. Дърво на негово име расте в Гората на праведниците в Ерусалим.
На 25 януари 2000 г. по инициатива на българската делегация в ПАСЕ в сградата на Съвета на Европа в Страсбург е поставен негов бюст, изработен от известния български скулптор Иван Минеков, а Международната фондация "Раул Валенберг" изсича медал с неговия лик.
През 2000 г. в София е учредена фондация на името на Димитър Пешев. В родния му град - Кюстендил, е открита негова къща музей.
Посмъртно спасителят на хиляди български евреи става носител на най-високото българско отличие - орден "Стара планина".
В своите спомени, издадени през 2004-та, Димитър Пешев пише: "И аз за себе си реших да направя всичко, което е по силите ми, за да да не се извърши това, което се възнамерява и което ще злепостави България пред лицето на света и ще й лепне петно, което тя не заслужава."

От http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google