balgari.bg

Хайдушко копнение

altГоце Делчев се ражда в Кукуш на 4 февруари 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви.
Бъдещият войвода завършва прогимназия в родния си град и продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия "Свети Свети Кирил и Методий".
През 1891 г. постъпва във Военното училище в София, но заради участието си в социалистически кръжок е изключен и от 1894 до лятото на 1896 година е учител в Щип, където по същото време учителства и Даме Груев, един от основателите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
Гоце Делчев е привлечен в организацията от Даме Груев и по-късно става неин ръководител.
През лятото на 1896 година Гоце Делчев участва в работата на Солунския конгрес на ВМОРО и заедно с Гьорче Петров изработва програмата и устава на организацията, който предвижда изграждането й на демократични основи. След конгреса Гоце Делчев е избран за задграничен представител, подвижен член на ЦК на ВМОРО - "главен инспектор на четите". От есента на 1896 г. Делчев е учител в Банско, но през декември се отдава изцяло на революционната дейност.
През 1899 година по негова инициатива се пристъпва към изграждането на четническия институт на ВМОРО, който изиграва изключително важна роля за революционизирането й. През 1902 година - отново заедно с Гьорче Петров, участва в изработването на новата програма и устава на организацията.
Въпреки организационните успехи в изграждането на ВМОРО Гоце Делчев се противопоставя на взетото през 1903-та решение за вдигане на въстание в Македония и Одринско. Заедно с Даме Груев и други революционни дейци успяват да отложат обявяването на въстанието за лятото на 1903 година.
През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста на железопътната линия Солун - Одрин. В началото на май същата година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата му попадна в обкръжение в село Баница, Серско, и след продължило цял ден сражение Гоце Делчев пада убит. Датата е 4 май.
Гибелта му се счита за една от най-тежките загуби на ВМОРО.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Гоце Делчев в спомените на Яворов - на www.slovo.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google