balgari.bg

Воинът русофил

Владимир Заимов е роден на 8 декември 1888 г. в Кюстендил. Син е на българския революционер и възрожденец Стоян Заимов.
Завършва кадетско училище през 1907 г.
Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. През 1923 г. като командир на артилерийски дивизион предотвратява разстрел на арестувани комунисти в Сливен след Септемврийското въстание.
През 1935 г. полковник Заимов е назначен за инспектор на артилерията. През същата година е избран за политически секретар на Военния съюз.
На 16 октомври 1935 г. е уволнен от армията с чин генерал-майор. През 1935-1936 г. е подсъдим на съдебния процес срещу Дамян Велчев за заговор за държавен преврат, но е оправдан по недоказаност.
През целия си живот Владимир Заимов е убеден русофил.
Арестуват го по обвинения в шпионаж в полза на СССР. Това се случва на 23 март 1942 година.
Осъждат го на смърт чрез разстрел.
Подава молба за помилване, но тя бива отхвърлена с довода, че шпионажът е извършван заради пари.
Присъдата е изпълнена на 1 юни същата година в Софийския военен гарнизон.
Заимов посмъртно е повишен в чин генерал-полковник през 1944 г., а тленните му останки са пренесени в Плевен и положени до неговия баща.
За предаването на военна и политическа информация за България, Германия, Румъния, Гърция, Турция и други страни, включително и информация за разположението на конкретни дивизии, той е посмъртно награден от СССР с ордените "Червено знаме" през 1966 г., и "Ленин" и "Герой на Съветския съюз" - на 30 май 1972 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google