История До Втората световна война Борба за съвършенство

balgari.bg

Борба за съвършенство

Яне Сандански

Яне Сандански е роден на 18 май 1872 г. в село Влахи, край Кресна. Той е третото (и последно) дете в семейството на Иван и Милка Сандански.
След потушаването на Кресненско-Разложкото въстание семейството му бяга в България. Живеят за кратко в Горна Джумая, после се заселват в Дупница.
Тук Яне учи до втори клас на класното училище. През 1892 г. е взет за войник. Служи в 13-и пехотен полк в Кюстендил.
През 1895 година влиза в контакт с върховистката чета на Стойо Войвода. В четата Яне среща офицера Тома Давидов и Кирил Пърличев.
През 1897 година в Дупница, заедно със 7 други младежи, Сандански основава дружество "Младост", което има за цел самообразование. Две години е негов председател.
През април 1901 година сформира първата си чета, която дава началото на неговата близо 15-годишна непрекъсната революционна дейност във ВМОРО.
През 1902 година на път от Банско за Горна Джумая (Благоевград) Яне Сандански, Христо Чернопеев и Кръстьо Асенов отвличат протестантската мисионерка Елън Стоун. Започва "Аферата мис Стоун". Поисканият откуп от 14 500 турски златни лири е за въоръжаване на ВМОРО. Въпреки преследванията на 18 януари 1902 г. четата успява да получи откупа в Банско. Малко по-късно мис Стоун е освободена и изнася много беседи в Америка за македонската кауза.
Междувременно нараства напрежението между ВМОРО, на страната на която застава Сандански, и Върховния комитет, ръководен от генерал Цончев.
Яне Сандански не одобрява взетото от Солунския конгрес на ВМОРО решение за въстание в Македония и Одринско през 1903 г. Въпреки това не му се противопоставя и се включва в подготовката на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г.
След разгрома на въстанието като ръководител на Серския революционен окръг той застава начело на т. нар. левица в македоно-одринското движение.
Сандански подкрепя идеите за автономна Македония и балканска федерация. След смъртта на Дамян Груев, ръководител на ВМОРО, в организацията настава борба за власт, в която Сандански вижда основната пречка за осъществяването на амбициите си в лицето на Борис Сарафов, Иван Гарванов и Христо Матов.
През 1907 г. Сандански започва да застъпва идеята, че македонският въпрос не трябва да се разглежда като национално обединение за българите, а да се постави на интернационална основа. От тази гледна точка всички, които агитират за обединението на Македония и България, трябва да бъдат посрещани от ВМРО враждебно и третирани наравно със сръбските и гръцките агитатори.
Сандански е организатор на екзекуциите на Михаил Даев, а по-късно - на Борис Сарафов и Иван Гарванов, и отговорността за налагането на терора като средство за разрешаване на вътрешни противоречия във ВМОРО е изцяло негова. Затова на конгреса през март 1908 г. в кюстендилското село Жабокрът Сандански е изключен от организацията и осъден на смърт от Тодор Александров.
Яне умира на 22 април 1915 г.
От 1949 г. град Свети Врач носи името му.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google