balgari.bg

Живият таран

Димитър Списаревски

Димитър Списаревски е роден през 1916 г. в Добрич, потомък е на възрожденски род от Котел.
Димитър е възпитан в чувство за дълг и чест, храброст и любов към родината.
В началото на 1920 г. семейството се мести в Лом, а след това - в София.
Димитър учи в елитната II софийска мъжка гимназия. Отличен гимнастик, плувец и футболист, той се занимава и с борба, с бокс. Постъпва във Военното училище, но е изключен и изпратен да служи в Ямбол. За отлично поведение е възстановен като юнкер в училището.
Когато е обявен набор от доброволци за авиатори, той е сред първите, кандидатирали се за новата специалност. По-късно випускът му е изпратен на обучение в Германия.

Там през 1938 г. Списаревски учи в изтребителната школа във Вернойхен. През лятото на 1943 г. е изпратен край Ламанша, за да наблюдават германските летци и да усвоява тактиката на въздушния бой. Завършва с отличие немските школи за висш пилотаж. По време на войната е командирован в Скопие, където, според Генералния щаб, се очакват първите бомбардировки. Впоследствие е изтеглен в София за отбраната на столицата.
На 20 декември 1943 година Спаича, както го наричат приятелите му, засича група англо-американски самолети на около 40 километра от София и решава да ги атакува. Успешно сваля бомбардировач В-17, но в последвалата схватка с придружаващите го британски изтребители изчерпва боеприпасите на бордовата си картечница. Притиснат от тежко въоръжените противникови самолети, Списаревски взема неочаквано решение: насочва се право към "летящата крепост". Корпусът на самолета е надупчен от бордовите картечници на британските изтребители, но не се подпалва веднага. Поручик Списаревски внезапно насочва машината към опитващия се да се измъкне британски бомбардировач.
Двата самолета се разбиват край София.
Списаревски загива като герой. Той е първият "жив таран" в българската военна история.
Посмъртно е награден с "Кръст за храброст" и е произведен в чин капитан.
Почива на Алеята на летците в софийското гробище.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google