balgari.bg

Първият генерал

Сава Муткуров

Сава Муткуров се ражда на 16 декември 1852 година в Търново.
Следва военно дело във Военномедицинското училище в Цариград, а през 1872 година се дипломира в Юнкерското пехотно училище в Одеса, където е назначен в Руската армия.
През 1876 година с други български доброволци се включва на страната на сърбите във войната им срещу Турция. По време на Руско-турската освободителна война командва рота в 54-ти пехотен Мински полк.
След Освобождението офицер Муткуров е назначен в милицията на Източна Румелия, където активно участва в подготовката и реализацията на Съединението през 1885 година.

Между 6 и 8 септември е член на временното правителство, образувано след преврата в Пловдив. Месец по-късно, на 14 ноември, капитан Сава Муткуров поема командването на десния фланг и центъра при настъплението на сръбските войски към българския град Пирот. Брилянтните му военни ходове отблъскват редовната сръбска армия, която според предвижданията на сръбските военни стратези е трябвало безпроблемно да прекоси 100-ната километра до София и да доведе младата българска държава до капитулация.
Европейският печат провъзгласява победата на България с думите: "Капитаните победиха генералите." Успехът е предпоставка за международното признаване на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. След войната Муткуров е назначен за началник в Пловдивския гарнизон и командва 5-а пехотна бригада.
През 1886 година в столицата е извършен т. нар. проруски преврат, чиято основна цел е детронацията на княз Александър I Батенберг. Сава Муткуров е сред основните организатори на контрапреврата. Стамболов го назначава за главнокомандващ на лоялните към княза военни части. Войници от Пловдивския гарнизон са прехвърлени в София и арестуват някои от заговорниците. На 7 септември княз Александър Батенберг абдикира от престола. Сава Муткуров е избран за един от тримата регенти, които управляват Княжеството до 14 август 1887 година, когато клетва за вярност към България полага новият княз, а по късно и цар - Фердинад.
На 1 септември Муткуров става министър на войната в новосформираното правителство на Стефан Стамболов. Заема поста до 16 февруари 1891 година, когато е повишен в генерал-майор.
Първият български генерал умира на 15 март 1891 година в Неапол. Погребан е в църквата "Свети Спас" в София. За краткия си 39-годишен живот, посветен изцяло на родината, на нейното освобождение и закрила от външни неприятели, Сава Атанасов Муткуров получава три ордена за изключителни заслуги – "За храброст" Първа степен и Четвърта степен, Втори клас; "Свети Александър" Първа степен без мечове и Втора степен с мечове; "За заслуга" – сребърен.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google