История До Втората световна война Кметът, "довел" водата в София

balgari.bg

Кметът, "довел" водата в София

Инж. Иван Иванов е човекът, останал най-дълго в креслото на столичния кмет - цяло десетилетие.
Роден в Сливен през 1891 г. в семейството на полк. Никола Иванов, един от героите на Балканската и Междусъюзническата война.
Учи в Стара Загора, след това постъпва във Военното училище в София, а през 1915 г. завършва инженерно строителство в Мюнхен. Именно там среща бъдещата си съпруга Матилда, двамата имат три дъщери.
По време на Първата световна война Иван Иванов е в Македония, където ръководи строеж на жп линия.
През 1919 г. е назначен за зам.-началник на водоснабдяването на София, а през 1934 г. става кмет на града. Управлява 10 години, 3 месеца и 15 дни.
Идеята столичани да пият вода от Рила се ражда още през 1918 г., но едва през 1924 г. започва строителството на водопровода. Трасето е дълго 82 км, 38.5 км са канали, 17.9 км - тунели, а 25.3 км - тръби. Най-високата точка на водопровода е на 920 метра над равнището на София, което позволява на столицата да пие най-евтината вода на света.
Първият етап от водопровода София-Бистрица е бил готов през лятото на 1926 г., а вторият - Бистрица-Рила, е бил започнат през 1928 г. и е завършен през 1933 г. На 23 април 1933 г. бистрата рилска вода изпълва специално построения басейн на стадион "Юнак".
Година по-късно Иван Иванов, вече като столичен кмет, си поставя за задача да се пребори с корупцията и бюрокрацията. Наложил желязна финансова дисциплина и всеки месец публикувал разходите на кметството в списание "Сердика".
Само за няколко години инж. Иванов слага ред в безразборно застроения център на града. През 1934 г. е изготвена Наредба закон за застрояване на столицата София, която предвижда създаването на нов градоустройствен план на столицата, издържан в духа на модерните европейски градоустройствени тенденции. Така се стига до изработването и одобряването през 1938 г. на плана на немския архитект Адолф Мусман, който очертава границите на Южния, Западния и Северния парк, предвижда строежа на плавателен канал и на два обходни крайградски маршрута.
Но войната започва и планът остава на чертожната дъска.
През 1938 г. се образува нова административна териториална единица - Столичната голяма община, чрез присъединяването към София на селата Княжево, Бояна, Красно село и др.
Докато Иван Иванов е кмет на София, всички улици в центъра са павирани, отварят врати дванайсет училища, две болници и квартални бани, тръгват няколко градски автобусни линии, разширява се трамвайната мрежа, а през 1941 г. е пуснат и първият тролей, който стигал до Горна баня.
По същото време започва и озеленяването на София, засадени са кестените по централните булеварди, облицовани са коритата на Владайската и Перловската река.
След 9 септември 1944 година Иванов е арестуван и осъден на доживотен затвор с обвинения за профашиски политически пристрастия. В килията инж. Иванов обаче подготвя чертежите за язовир "Искър". През 1946 г. Иванов е помилван.
Иван Иванов умира през 1965 г. - девет години след пускането в експлоатация на неговата мечта - язовир "Искър".

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google