balgari.bg

Донка Войвода

Донка Ушлинова се ражда на 21 декември 1880 година в Смилево, родното място на Даме Груев.
Ушлинова се омъжва, когато е на 15, за Ставри Христов от село Лера, Битолско. Докато мъжът й е на гурбет, започва да я задиря един турчин, когото тя убива с помощта на етърва си Сребра Апостолова през август 1902 година. След убийството двете жени бягат от селото и намират четата на ресенския войвода Славейко Арсов. Ушлинова остава при комитите и се включва в борбата на Вътрешната македоно-одринска революционна организация срещу османското господство в Македония.
По време на Илинденско-Преображенското въстание юначната македонка участва в близо двайсет сражения в Битолско. След въстанието се установява във Варна и започва да следва там. Там идва и съпругът на Ушлинова. По време на Балканските войни Донка става доброволка във Втора рота на Осма костурска дружина на Македоно-одринското опълчение. Отличава се в битките при Шаркьой, Галиполи, при пленяването на Явер паша, Руен и Султан тепе. За проявен героизъм е произведена в чин ефрейтор и наградена с два ордена "За храброст" - четвърта и трета степен.
В Първата световна война Ушлинова участва като доброволка във Втори пехотен македонски полк (преименуван на 60-и пехотен полк). Сражава се при Яребична, Дойран, Круша планина и др.
Наградена е с орден "За храброст" втора степен, а по-късно, през 1917 година, е произведена в чин подофицер и е наградена с орден "За храброст" първа степен лично от главнокомандващия армията генерал-лейтенант Никола Жеков.
Ушлинова е предложена за офицерски чин, но краят на войната осуетява повишението.
След войната Донка Ушлинова и съпругът й се връщат във Варна. С еднократната държавна помощ от 10 хилади лева си построяват малка къща. През 1924 г. се ражда синът им Александър.
Македонската революционерка умира на 27 юни 1937 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google